Marmaris'te Yavru Caretta Carettalar Denizle Buluştu

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, nesli koruma altındaki bir caretta carettanın 2 Temmuz’da sahile bıraktığı 61 yumurtadan ilk yavru çıktı.

Marmaris'te Yavru Caretta Carettalar Denizle Buluştu
İçmeler Mahallesi’ndeki 5 yıldızlı otelin sahilinde 61 yumurtadan ilk yavru, gece yarısına doğru çıktı, denize ulaştı. Yumurta nöbeti tutan gönüllüler, minik kaplumbağaya ‘Hayat’ adını verdi.

Yeni doğan caretta caretta kaplumbağaların çıkışlarını gözlemlemek için Marmaris’e gelen Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Doktora Öğrencisi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlisi Ahmet Yavuz Candan, yaklaşık 45 gündür yuvayı izlediklerini belirterek, "45 gün önce bize bir yuva olduğu ihbarı geldi. Biz de burada inceleme çalışmalarına başladık ve kafesleme çalışmasını yaptık. Bugün de hesaplarımıza göre kuluçka süresi doldu ve yuva başında nöbete başladık" dedi.

Candan, "Bugün saat 23.00 sıralarında ilk yavru yumurtadan çıkarak yaklaşık yarım saat içinde denize ulaştı. Tüm yumurtaların açılması yaklaşık 5-6 gün sürecek. Bu süreden sonra kontrol açışı diye adlandırdığımız yuva açışını yaparak kaç yumurtanın açıldığını ve neler yaşandığını öğreneceğiz" dedi.

Marmaris Kent Konseyi Çevre çalışma Grubu üyeleri de minik kaplumbağalar, denize sağ salim ulaşana kadar her akşam bölgede nöbet tutacaklarını dile getirdi.
Kaynak: İHA