Hakkari Ve Şırnak İllerinin İlçe Statüsüne Dönüştürülmesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Hakkari ve Şırnak illerinin ilçe yapılması ile ilgili olarak, “Hele böylesine terörün azmaya başladığı, yeniden PKK’nın eylemlerini arttırdığı bir dönemde hükümetin daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede Hakkari ve Şırnak il halkının küstürülmemesini, devlete olan güvenlerinin ve bağlılıklarının devam etmesi bakımından önemli görüyoruz” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Günal, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri Samsun Milletvekili Erhan Usta, Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve İstanbul Milletvekili Faruk Aksu ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Günal, geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasayı eleştirerek, Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılmamasını istedi. Günal, Hakkari ve Şırnak illerinin ilçeye dönüştürülmesine ilişkin olarak, "Aceleyle yapılan bir işin yanlış olacağını, il kurma, kapatma kararlarının daha geniş şekilde tartışılarak alınması gerektiğini ifade ettik. Gerekçe olarak buradaki yerlerin konuları, terörle mücadele kapsamında daha önce bazı gerekçeler var, il merkezlerine göçler var, sosyolojik bazı vakalar var. Bunların hiçbirisi dikkate alınmadan buraları genişlemeye müsait diye farklı şeyler denilerek, çok makul olmayan gerekçelerle il olması, kapatılmak isteniyor. Türkiye’de geçmiş tarihte Kırşehir’in ilçe yapılması, il olan bir yerin ilçe yapılması dışında bir yerin ilçe yapılması yaşamadığımız bir olay" ifadelerini kullandı.

"Kaldırılan il değil, il statüsüdür. Dolayısıyla bu iki ilimizin il statülerinin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Günal, şöyle devam etti:

"Çünkü burada 1990 yılında il yapılmış olan Şırnak’ın kuruluş gerekçelerine baktığımız zaman, o gerekçelerin bugün çok daha vahim şekilde geçerli olduğunu, ülkemizin belli illerinde terör olaylarının devam ettiğini, şu anda her ne kadar FETÖ terör örgütüne yoğunlaşılmışsa da, her gün şehit haberlerinin devam ettiğini görüyoruz, yaşıyoruz. Yüksekova ve Cizre’nin il olmasının bunlardan ayrı tutulması gerekiyor. Bunların araştırılarak yapılması gerekiyor."

Hakkari ve Şırnak il merkezi olduğu için yapılan yatırımları hatırlatan Günal, "Hükümetin Doğu’ya yatırım yapalım diye hamleler başlattığını hatırlıyoruz. Bu insanlar ne yapacak? Mağduriyeti var. Bundan sonra da yatırım, planlama yapanlar için mağduriyet söz konusu olacaktır. Hele böylesine terörün azmaya başladığı, yeniden PKK’nın eylemlerini artırdığı bir dönemde hükümetin daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede Hakkari ve Şırnak il halkının küstürülmemesini, devlete olan güvenlerinin ve bağlılıklarının devam etmesi bakımından önemli görüyoruz. Hiç kimseye yararı olmayacak kararın gözden geçirmesini ve bu hususla ilgili maddelerin ivedilikle tasarı metninden çıkarılmasını uyarıyoruz" dedi.

Kaynak: İHA