DEİK Heyeti Azerbaycan'da

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi, Acil Eylem Planı çerçevesinde Azerbaycan'da bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hazırlanan kısa vadeli DEİK Acil Eylem Planı çerçevesinde, öncelikle 19 Temmuz'da Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, Bakü’ye giderek karşı kanat başkanı milletvekili Rüfet Güliyev ile bir toplantısı yaptı.

Akat, toplantıda, iş dünyası dahil olmak üzere bütün Türkiye halkının darbe girişimine izin vermeyerek demokrasisine sahip çıktığını belirterek, darbe girişimi sonrasındaki pazartesi sabahı piyasaların çok az bir etki ile haftaya başladığını ve piyasaların ilerleyen günlerde toparlandığını ifade etti.

Konseyi Başkanı Akat, başkan yardımcıları Cengiz Gül ve Mehmet Ali Keçiciler, yürütme kurulu üyesi ve Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın'dan oluşan heyet, 4-6 Ağustos tarihlerinde ise üst düzey Azeri devlet yöneticileri ile bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun’un destekleri ile düzenlenen program, Bakü Büyükelçiliği'ndeki görüşme ile başladı. Büyükelçi Coşkun, Türkiye'nin ticari ve ekonomik ilişkilerinin kuvvetli olduğu ülkelerde ve öncelikle Azerbaycan'da DEİK yurt dışı temsilciliğinin bulunması gerektiğini belirterek, Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak Azerbaycan'daki firma temsilcileri ve işadamlarının ülkedeki muhatapları ile ilişkilerinin tek yerden koordine edilmesinin doğru olacağını söyledi.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Abid Şerifov’u ziyaret eden heyet, Türkiye’de yaşanan olaylar hakkında objektif bilgiler aktardı. Toplantıda, 15 Temmuz'da Türkiye'nin karşılaştığı darbe girişiminin ardından ülkede herhangi bir toplumsal ve ekonomik çöküşün yaşanmadığı, halkın devletin ve hükümetinin yanında olduğu ve bunu bütün dünyaya gösterdiği kaydedildi. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin sağlam temellere dayandığı vurgulanan toplantıda, yaşanan süreçte Azerbaycan'ın desteğinin gerek Türkiye gerekse de bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketleri için çok kıymetli olduğu mesajları verildi.

Başbakan Yardımcısı Şerifov ise olaylar sırasında hayatını kaybedenler ve yaralananlar için üzüntülerini dile getirdi. Şerifov, Türkiye'nin ne kadar güçlü bir devlet olduğunu bir daha dünyaya gösterdiğini ve Türk halkının demokrasiye ve seçilmiş hükümetine sahip çıkarak geçmiş tarihinde olduğu gibi yine bir kahramanlık destanı yazdığını ifade etti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki örnek ilişkileri daha da geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla 2014 yılından bu yana yapılamayan KEK toplantısının en kısa zamanda rotasyona uygun olarak Bakü'de yapılması gerektiğini belirten Şerifov, Türkiye tarafından tarih beklendiğini, yeni projelerin hatta üçüncü ülkelerde ortak projelerin geliştirilebileceğini ve gerekirse İslam Kalkınma Bankası gibi kuruluşlardan kredi desteği alınabileceğini dile getirdi.

- 'Türkiye'nin desteklerine güveniyoruz'

DEİK heyeti, Azerbaycan Ekonomi Alanında Reformlardan Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Natig Amirov ile görüşme sırasında ise bir süre önce İstanbul'da düzenlenmesi Türkiye tarafından teklif edilen Azerbaycan Yatırım Forumu konusunu gündeme getirdi. Görüşmede, iki ülke arasında devam eden serbest ticaret anlaşması müzakereleri bağlamında en kısa zamanda tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasının arzu edildiği, ayrıca Azerbaycan'da yakın dönemde açıklanması planlanan özelleştirme paketi ile ilgili duyulan ilgi ve heyecan ifade edildi.

Amirov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı doğrultusunda 2013 yılından bu yana ülkedeki iş yapma ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Amirov, yakın zamanda tamamlanarak uygulamaya konulacak beş yıllık ekonomi planı çerçevesindeki çalışmalarla Türkiye'den iletilen yatırım imkanları ve özelleştirmelerle ilgili bilgi taleplerini yanıtlayabilecek duruma geleceklerini kaydetti.

Sonbaharda Türkiye'ye ziyaret yaparak hem iş forumu hem de belli başlı firmalarla birebir görüşmeler organize edeceklerini belirten Amirov, iyi eğitimli insan kaynakları bulunsa da tecrübe eksikliği yaşadıklarını, bu alanda Türkiye'nin desteklerine güvendiklerini söyledi. Amirov, Azerbaycan Yatırım Forumu'nun ve akabinde 'road show' etkinliklerinin 2016 yılı kasım ayının ikinci yarısında yapılabileceğini aktardı.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ise yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye manevi destek verilmesi amacıyla talep edilecek her türlü etkinlik ve toplantıya katılım sağlamaya hazır olduklarını vurguladı. Mustafayev, rotasyona göre Türkiye'de yapılması öngörülen 5. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu'nun eylül ayında gerçekleştirilmesinin faydalı olacağını söyledi.

1994'te Azerbaycan'da ve 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan olayların benzerlik gösterdiğine işaret eden Mustafayev, o zamanlar kardeş ülke Türkiye tarafından gösterilen desteklerin hiçbir zaman unutulmayacağını anlattı. Türkiye halkının sergilediği kahramanca tutumdan gurur duyduklarını ifade eden Mustafayev, Azerbaycan hükümeti olarak her alanda Türkiye'nin ihtiyacı olan her şeyin kendileri için öncelik teşkil ettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA