Cumhurbaşkanı'nın Çağrısı Hem Vatandaşı Hem Emlakçıları Sevindirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara "konut kredisini yüzde 1’in altına çekin sürümden kazanın" çağrısı emlak piyasasını hareketlendirdi.

Cumhurbaşkanı'nın Çağrısı Hem Vatandaşı Hem Emlakçıları Sevindirdi
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı ve Trakya Emlakçılar Odası Başkanı Serhat Çeker, faizlerin düşürülmesinin ardından telefonların sürekli çaldığını söyledi.

Konut faizlerinin düşürülmesiyle kendilerinin iş yaptığını, emlakçıların da vatandaşın da yüzünün güldüğünü belirten Çeker, “Darbe girişiminden önce konut kredi faiz oranları baya bir yüksekti. Yüzde 20’lerde seyir halindeydi. Türkiyemiz bu darbe olaylarından sonra büyük, sıkıntılı bir ortama girdi. Ama bunu kısa bir zamanda atlattık. Baya bir yatırımcı, yurt dışı kökenli firmalarımız vardı. Zaten işlerin bir durgunluğu vardı bir de üstüne bu faiz oranları gelince aynı zamanda dosya masrafları, faiz oranları olsun hep bir sorundu. Ama tüm bu darbe olaylarını atlattıktan sonra Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamasında ilk önce devlet bankaları konut kredilerini ciddi oranda aşağıya çektiler. Arkasından da özel sektörde hizmet veren bankalar faiz indirimine gittiler. İlk başta devlet bankaları bunu yaptı daha sonra diğer bankalarımız bunu yaptı. Tabi bu faizler aşağıya düştükten sonra bizim telefonlarımız çalışmaya başladı.

Diğer emlakçı arkadaşlarımızın yüzü güldü iş yapmaya başladılar. Bunun sıkıntısını hemen gördük” dedi.

Müteahhitlere seslendi

Konut kredileri faizlerinin düşürülmesiyle birlikte piyasada iş yapan müteahhitlere de seslenen Çeker, ev fiyatlarının yükseltilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Ben buradan müteahhitlere sesleniyorum. Kendileri biraz fiyatları yükseltmeye başladılar. Bırakın fiyatları yükseltmeyi sürümden kazanın. Fiyatları yükseltmeyin. Devlet bankaları ve özel bankalar zaten fiyatları aşağıya çektiler. Siz de bu şekilde kalın ki piyasada canlılık olsun. Trakya çiftçi kesimi yatırımını tarlaya yatırır, evi yoksa konuta yatırır, altınına yatırır. İnşallah daha iyi olacaktır. Yerinde bir uygulama. Bundan bir ay önce diyelim ki 100 bin liralık bir kredi kullandırdığımız zaman yüzde 20’lerde, şimdi bu fiyatı kullandırdığımızda 20-30 bin lira gibi bir ücret oynuyor. Bu da vatandaşın karı. 10 yıllık bir dilime vurduğun zaman 100 bin lirada 30 bin lira oynuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Burada vatandaş kazanıyor, para vatandaşın cebine kalıyor. Bir de dosya masrafları da düşmüş. Piyasada hafif de olsa bir hareketlilik başladı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA