CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu Açıklaması

'Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması son derece yanlıştır. Daha çok siyasi saiklerle hareket ederek bir ilin ilçe yapılması, yurttaşlarımızı bu ülkeden koparacak bir davranıştır'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 'Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması son derece yanlıştır. Daha çok siyasi saiklerle hareket ederek bir ilin ilçe yapılması, yurttaşlarımızı bu ülkeden koparacak bir davranıştır.' dedi.

Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişimi ile Türkiye'nin çok büyük bir badireyi atlattığını, şimdi demokrasiyi yeniden inşa etme zamanı olduğunu ifade etti.

Olağanüstü hal koşullarında hukuka ve insan haklarına saygıdan ayrılınmaması gerektiği uyarısında bulunan Tanrıkulu, kendilerine gelen çok sayıda işkence şikayeti olduğunu ileri sürdü.

Tanrıkulu, '30 günlük gözaltı süresi tek başına işkencedir. Bu sürenin kasıltılması, işkence iddialarının şeffaf bir şekilde soruşturulması lazım. Temel insan hakları konusunda da yaygın ihlallar var. İşten atılmalar, mülkiyete el koymalar. Bunlara da son verilmesi ve hükümetin bunların üzerine titizlikle gitmesi lazım. Darbecilerle mücadelenin, insan haklarına hukuka ve saygılı şekilde yürütülmesi lazım.' diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen, bu hafta Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen torba kanun tasarısındaki bazı düzenlemelere de değinen Tanrıkulu, belediye ile kayyum atanması ile Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasını eleştirdi.

Tanrıkulu, şöyle devam etti:

'Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması son derece yanlıştır. Türkiye'nin bir bölümündeki yurttaşlarımızı karşımıza alarak, daha çok siyasi saiklerle hareket ederek bir ilin ilçe yapılması, yurttaşlarımızı bu ülkeden koparacak bir davranıştır. Hükümetin bu kararı Genel Kurul aşaması öncesi yeniden gözden geçirmesini ve gerekli adımları atmasını bekliyoruz.'

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, bir soru üzerine, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'un Türkiye için dönüm noktası niteliği taşıdığını ancak 15 Temmuz öncesinden ders çıkarması gerekenin de yıllardır ülkeyi yöneten hükümet olduğunu bildirdi.

Tanrıkulu, FETÖ ile mücadele ederken devletin başka cemaatlere bırakılmaması gerektiğine işaret ederek, 'Biz devlet örgütlenmesinin cemaatler üzerinden yapılmasına hep karşı çıktık. 'O cemaatten temizledik, başka cemaate verdik' anlayışının kamuda olmaması lazım.' dedi.
Kaynak: AA