Balıkesir'de Göletlere 40 Bin Sazan Balığı Yavrusu Bırakıldı

Balıkesir'in İvrindi ilçesinde, 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' kapsamında Kocaeli ve Çarkacı Göletlerine 40 bin sazan yavrusu bırakıldığı bildirildi.



Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, İvrindi ilçesinde Kocaeli ve Çarkacı göletlerine 40 bin sazan yavrusu salındı.

Rezervuarlara, adaptasyonunun kolay olması, büyük sıcaklık değişimlerine, besin ve oksijen yetersizliğine direncinin kuvvetli olması, etinin lezzetli ve balıkçılarca makbul bir tür olması sebebiyle sazan (Cyprinus carpio) balığının bırakıldığı, böylece doğal stoğun desteklenmesi, sportif balıkçılığın geliştirilmesi, atıl durumda olan su kaynaklarının üretime kazandırılması ve protein açığının kapatılmasında öneme haiz olan aqua-kültürün desteklenmesinin hedeflendiği belirtildi.

Balıkçılar ve gölet çevresinde yaşayan mahalle sakinlerine önemli görevler düştüğü aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Yapılan çalışmaların başarıya ulaşması ve rezervuarda stoğun gelişebilmesi için balıkçılarımıza ve köylülerimize görev düşmektedir. Bırakılan balıklar korunmalı ve en az bir kez üremelerine imkan tanınmalıdır. Zaman ve boy yasaklarına uyulmalıdır. Balıkları sadece yasak dönemde değil, avlanmanın serbest olarak yapıldığı dönemde de korumak ve bilinçli olarak avlamak gerekmektedir. Proje ile gelecek yıllarda su kaynaklarımıza; yayın, kalkan, alabalık, sazan, şabut, kerevit ve mersin balığı başta olmak üzere bölge ekolojimize uygun yeni türlerin üretilip bırakılması gerçekleştirilecektir.'

Kaynak: AA