ABD Dışişleri Açıklaması 'Münbiç'i Yerli Arap Halkı Tekrar Kuracak'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trudeau: 'Yerli Arapların, bölge temizlendikten sonra şehri kurma ve restore etme hakkına sahip oldukları yönünde Kürt liderlerden teminat aldık”.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Suriye'de Fırat'ın batısındaki Münbiç'in terör örgütü DAEŞ'ten alınmasının ardından, şehirde Arapların kalacağı ve Kürtlerin ise bölgeden ayrılacaklarının kendilerine taahhüt edildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç ilçesinin DAEŞ'ten kurtarılmasından sonra atılacak adımlara yönelik, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Münbiç'in DAEŞ’ten kurtarılması için verilen mücadelede yer alan Arapların bu ilçeden insanlar olduğuna dikkat çeken Trudeau, “Araplar evlerini DAEŞ’ten geri almak için savaşıyorlar” dedi.

Trudeau, “Kürtler ise Suriyeli Demokratik Güçler içerisinde önemli bir yere sahip” ifadesini kullanarak, “Bununla birlikte, yerli Arapların bölge temizlendikten sonra şehri kurma ve restore etme hakkına sahip oldukları yönünde Kürt liderlerden teminat aldık.” diye konuştu.

Münbiç'in DAEŞ’ten kurtarılmasının bölgesel anlamda stratejik önemine de değinen Trudeau, şunları kaydetti:

“Münbiç’in temizlenmesi, DAEŞ’in Irak ve Suriye’de kontrol ettiği topraklarla bağlantısını sağladığı ve savaşçı, para, silah ve ihtiyaçlarını burası sayesinde getirip götürdüğü önemli bir yolun kesilmiş olmasını sağlayacak. Şehrin temizlenmesi Rakka’nın izole edilmesi ve DAEŞ’in Suriye’den temizlenmesi adına da önemli bir adım olacaktır.”

Trudeau, Münbiç operasyonunun, koalisyon güçlerinin DAEŞ’in Türkiye’ye olan tehdidini azaltmak için yaptığı diğer operasyonlarla uyum içinde olduğunu ve Mara hattındaki muhalifleri desteklediğini söyledi.

Sözcü Trudeau, Münbiç’in 35 bin ila 40 bin arasında olduğunu tahmin ettikleri nüfusunun ise DAEŞ’ten kurtulacağına dikkat çekti.

Washington yönetimi, PYD'nin, bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda Washington'u uzun süredir uyaran Ankara ise müttefiklik ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD yönetimi, Fırat'ın batısındaki Münbiç'in DAEŞ'ten alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD'nin ilçeyi terk edeceğine dair Türkiye'ye güvence vermişti.

Kaynak: AA