Urla'nın Bağbozumu Geleneği Konuşuldu

2 bin 600 yıl öncesine tanıklık eden, her yıl Urla’da aynı coşkuyla kutlanan Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri kapsamında “Geçmişten Günümüze Bağbozumu Geleneği” söyleşisi, Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi’nde gerçekleşti.

Urla'nın Bağbozumu Geleneği Konuşuldu
Söyleyişiye Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve eşi Günay Uyar, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, Urla Belediyesi Meclis Üyeleri, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç ve Urla halkı katıldı.

Söyleşide Ankara Üniversitesi Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Ege Üniversitesi’nden Yard. Doç.Dr Pınar Fedakar ve İzmir Ortodoks Topluluğu Baş Papazı Kyrillos Sykis Urla’da yıllara tanıklık eden geçmişten günümüze süre gelen bağbozumu geleneğini konuştu.

Üzüm çekirdekleri toplu halde ilk kez Urla’da bulundu

Urla’nın köklü kültürel bir varlığa sahip olduğunu belirten Erkalan, günümüzden 6 bin sene önce toplu halde bulunan üzüm çekirdeklerinin şu ana kadar Türkiye’de ilk kez Urla’da bulunduğunu söyledi.

Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği’nin Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için Urla Belediyesi ile çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Fedakar, Bağbozumu Şenliği’nin yerelden evrensele taşınmasının Urla için çok önemli olacağının altını çizdi. Ayrıca Fedakar, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer alan Urla üzümü ve Urla’nın tarihiyle ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı.

"Urla’yı dünyaya duyuracağız"

Söyleşinin sonunda Başkan Uyar söyleyişiye katılanlara teşekkür ederek plaket verdi. Urla’nın kültürel miraslarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyleyen Uyar, “Geleneklerimize, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkan bir ilçeyiz. Urla’yı hep beraber dünyaya duyuracağız” dedi.

İzmir Ortodoks Topluluğu Baş Papazı Kyrillos Sykis ise Başkan Sibel Uyar’a gümüş tepsi hediye etti.
Kaynak: İHA