Klasik Otomobillere Hayat Veriyor

Aydın'da, tutkuyla bağlı olduğu 1951 model aracını tamir ettirecek usta bulamayınca klasik otomobil restorasyonu işine başlayan Mehmet Cesaretli, ülke geneline hizmet verir hale geldi Cesaretli: 'Hedefimiz ABD'li klasik otomobil sahiplerine de hizmet vermek'.

FERDİ UZUN - Aydın'da, 1951 model aracını tamir ettirecek usta bulamayınca, klasik otomobil restorasyonu yapmaya başlayan marangoz Mehmet Cesaretli, ülke geneline hizmet verir hale geldi.

Söke ilçesinde otomobil tamir atölyesi bulunan Cesaretli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana Amerikan arabalarını çok sevdiğini, asıl mesleği olan marangozluk konusunda kendi iş yerini açtıktan sonra elde ettiği ilk gelirle 1951 model bir Amerikan arabası aldığını söyledi.

Otomobilinin tamiri için usta bulamadığını, klasik araçların modifiyesi konusunda bilgili insan sayısının da çok az olduğunu ifade eden Cesaretli, 'Usta bulamadığım için arabam uzun süre yattı. Kime götürdüysem hep yarım yamalak iş yaptı. Ben de çok kızdım ve 'bu işi kendim yapacağım' dedim. Kendi arabamı restore etmeye başladım. Bu arabaları restore edecek çok fazla usta olmadığını gördüm. Sonra sanayide ufak bir iş yeri satın aldım ve hobi olarak otomobil restorasyonuna başladım.' dedi.

Zamanla klasik otomobillerini tamir ya da restore ettirmek isteyen insanların kendisine ulaşmaya başladığını, işlerin yoğunlaşması sonrası marangozluğu tamamen bıraktığını anlatan Cesaretli, 7 yılda 25 klasik otomobilin restorasyonunu tamamladığını ifade etti.

İşin sabır ve titizlik gerektirdiğine dikkati çeken Cesaretli, şöyle konuştu:

'Bu işi aşkla yapmazsan olmaz. Bu Amerikan arabalarının bir ölçüsü var, onu bulamazsanız işi doğru düzgün yapamazsınız. Yaptığım iş bu yönden marangozluğa biraz benziyor. Orada nasıl titiz çalışıyorsan burada da aynı titizlikle çalışıyorsun. Örneğin bir arabayı restore ediyorsan, kapının kapanma sesini bile ayarlamalısın. Bu araca sahip olan biri o kapının kapanma sesinden dahi haz alır. Ben resim çizmem, ölçü almam. Arabayı bir kere gördüğümde ne yapmam gerektiğini anlarım. Buraya bazı arabalar adeta hurda şeklinde getiriliyor. Biz neredeyse yeni araba yapıyoruz. Arabanın A'dan Z'ye her şeyini biz yapıyoruz.'

- 'ABD ile görüşüyoruz'

Halen ülke genelinden araç sahiplerinin kendilerine ulaştığını, ağırlıklı olarak büyük şehirlere hizmet verdiklerini dile getiren Cesaretli, klasik otomobil restorasyonu ve modifiye işinin popüler olduğu ABD'den de iş almaya çalıştıklarını söyledi.

Bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarıyla temasta olduklarını anlatan Cesaretli, 'İnternet ve televizyondan takip ettiğimiz kadarıyla ABD'deki meslektaşlarımızla aynı kalitede iş yapıyoruz. Hedefimiz ABD'li klasik otomobil sahiplerine de hizmet vermek.' dedi.

Babasına yardımcı olan Can Cesaretli ise müşteri kitlesinin genelde 50 yaş ve üzeri insanlardan oluştuğunu, 1940 ve 1960 arası modeldeki arabaları restore ettiklerini ifade ederek, 'Yaptığımız iş tamirden çok farklı. Biz hurda halindeki arabayı yollara ilk çıktığı günkü haline getiriyoruz. Restore ettiğimiz arabaların değeri 100 ila 150 bin dolar. Bir otomobil üzerinde ortalama 6 ay çalışıyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA