Kale'de Biber Festivali Yapıldı

Denizli'nin Kale ilçesinde bu yıl 22'ncisi düzenlenen biber festivalinde 'En İyi Kale Biberi' yetiştiricileri seçildi.

Türkiye'de coğrafi işaret belgesine sahip üç biberden biri olan Kale biberinin tanıtımı için düzenlenen 22. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali, Çarşı Meydanı'nda mehteran takımının gösterisiyle başladı.

Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, şehitler için yapılan dua ile başlayan törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz demokrasi şehitlerini rahmetle andığını belirtti.

Kale biberinin kendine has özellikleri ile Türkiye'de tescilli üç biberden biri olduğunu vurgulayan Hayla, 'Bu yıl festivale katılım biraz az ama üretim ve kalite yüksek. Kale biberinin değeri, tanıtım faaliyetleriyle günden güne artıyor.' dedi.

Konuşmaların ardından, 38 üreticinin katıldığı 'En İyi Kale Biberi' yarışmasında Demirciler Mahallesi'nden İsmet Akça birinci, Alanyurt Mahallesi'nden Halil Yasıt ikinci, Süleyman Yasıt üçüncü oldu. Dereceye girenlere ödülleri, Kale Kaymakamı İhsan Ayrancı ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

- Kale biberi

Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2008 yılında başvurusu üzerine coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kale biberi, üç damarlı saman sarısı iri yapılı etli hafif yeşilimsi rengiyle farklılık gösteriyor. Ağırlığı ortalama 125 - 150 gram olan Kale biberinin tanesinin 250-300 gram gelenleri de bulunmakta. Kale biberinin yapılan kimyasal analizlerinde ise özellikle potasyum ve C vitamini yönünden oldukça zengin olduğu tespit edildi.

Kaynak: AA