Doğu Karadenizli Kadın Besicileri Kış Telaşı Sardı

Bölgede mayıs ayından itibaren hayvanlarını yaylalara çıkaran kadın besiciler, geri dönüşün yaklaştığı bu dönemde kışlık yem hazırlıklarını sürdürüyor Yaylalarda henüz gün doğmadan çalışmaya başlayan kadınlar, kışın hayvanlarını besleyebilmek için tarlalardaki çayırları imece usulüyle biçip kurutuyor Fatma Demirol: 'Sabahtan akşama kadar çayır biçmek için uğraşıyoruz. İşimiz zor ama bunu yapmak zorundayız' Selma Koçu: 'Karadeniz kadını, çocukları ve ailesi için çalışıyor'

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Doğu Karadeniz'de mayıs ayından itibaren yaylalara hayvanlarıyla göç eden kadın besiciler, geri dönüşün yaklaştığı bu aylarda kışlık yem hazırlıklarına aralıksız devam ediyor.

Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Kadıralak Yaylası'ndaki arazilerinde ilkbahardan itibaren hayvanlarını otlatan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu besiciler, yayladan göçün yaklaşmasına kısa süre kala arazilerindeki taze çayırları biçerek kışa hazırlık yapıyor. Günün ilk saatlerinde hayvanları sağdıktan sonra arazilerine giden kadınlar, bu dönemlerde toplanması gereken çayırları ilk olarak makineyle biçiyor ya da bu işi yapan kişilere biçtiriyor.

Akraba ve komşuların bir araya gelmesinin ardından imece usulüyle kısa sürede toplanan yaş çayır, zor olmasına rağmen balya haline getiriliyor ve ardından kamyonlara yükleniyor. Yayladan köye getirilen çayır, harmana serilerek kurutuluyor.

Güneşte kurutulan çayır, kış mevsimi boyunca hayvanların beslenmesi için samanlıkta ya da uygun alanda muhafaza ediliyor. Hayvanları kışın bu çayırla besleyen köylüler, yeme para vermek zorunda kalmıyor.

- 'İşimiz zor ama bunu yapmak zorundayız'

Besicilikle uğraşan Fatma Demirol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl yayla göçüyle Kadıralak'a gelerek hayvanlarını burada otlattığını söyledi.

Kışın hayvanları besleyebilmek için tarlalardaki çayırları topladıklarını anlatan Demirol, 'Tarlalarda biçilen çayırları 4 ya da 5 kişi bir araya gelerek topluyoruz. Bu şekilde olunca işimiz daha kolay ve çabuk bitiyor.' dedi.

Demirol, kadın olarak bu işi yaparken zorlandığına dikkati çekerek, 'Sabahtan akşama kadar çayırları biçmek için uğraşıyoruz. İşimiz zor ama bunu yapmak zorundayız. Yeme ancak bu şekilde para vermiyoruz dolayısıyla da bize katkısı oluyor. Kadın olarak zorlanıyoruz ama bu bizim işimiz.' ifadesini kullandı.

Ailesine yardım için Tonya'dan yaylaya geldiğini belirten Selma Koçu ise yörede hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.Koçu, hayvancılıkla uğraşanlar için toplanan çayırların ayrı bir ekonomik önemi bulunduğunu da vurguladı.

Karadeniz kadınının çalışkanlığıyla ön plana çıktığını belirten Koçu, 'Genellikle bölgemizde kadınlar daha çok çalışıyor. Bizim için zor oluyor ama hayvanlarımız için bunu yapmamız gerekiyor. Karadeniz kadını, çocukları ve ailesi için çalışıyor.' diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de hayvancılıkla uğraşan besiciler mayıs-haziran döneminde sahil kesimlerinden sürüleriyle yaylalara göç ediyor. Havaların ısınmasıyla yaylalardaki karların erimesi ve taze çayırların büyümesinin ardından besiciler, hayvanlarını yeşilin her tonunu barındıran Doğu Karadeniz'deki yaylalara götürüyor.
Kaynak: AA