Boğalara Mağarada 'Müzikli' Terapi

Şanlıurfa'da hayvanlarını mağarada besleyen bir besici, kızgın boğalarını kurduğu müzik sistemi sayesinde sakinleştirmeye çalışıyor Besici Bozkurt: 'Hayvanların daha sakin olması ve daha iyi gelişebilmeleri için müzik sistemi kurduk. Görüştüğümüz uzmanlar da bu yöntemin doğru olduğunu söylüyor' Veteriner Hekim Kalkan: 'İlerleyen zamanlarda bunun araştırması yapılabilir ama gördüğümüz kadarıyla müzik çaldığı zamanlarda hayvanların daha sakin olduğunu, yemlerini daha rahat yediklerini fark ettik hatta aşılarını yaparken müzik sayesinde uslu durduklarına şahit olduk'

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da bir besici, boğalarını hem sıcak havada sakinleştirmek hem de verimi arttırmak için hayvanlarını beslediği mağaraya müzik sistemi kurdu.

Merkez Eyyübiye ilçesindeki Topdağı Mahallesi'nde mağarada besicilik yapan Ramazan Bozkurt, mağaranın çeşitli yerlerine yerleştirdiği hoparlörler ve müzik sistemi sayesinde yaklaşık 100 kızgın boğayı müzikle sakinleştirmeye çalışıyor.

Şanlıurfalı ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses ile Türk Halk Müziği'nden çeşitli eserleri gün boyu hayvanlarına dinleten besici, bu sayede hayvanlarının sıcak havanın olumsuz etkisini bir nebze olsun attığını ve daha verimli olduğunu düşünüyor.

Besicinin amacı, Kurban Bayramı'na kadar hayvanlarını en iyi şekilde yetiştirip, müşterinin karşısına çıkarmak.

Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır besicilik yaptığını ve mesleğin çok zor olduğunu söyledi.

Veteriner hekimlerin önerisi ve yaptığı araştırmalar sonucunda hayvanlar için müzik sistemi kurmaya karar verdiğini anlatan Bozkurt, bunun faydasını da gördüğünü dile getirdi.

Bozkurt, özellikle sıcak havalarda müzik sayesinde hayvanların sakinleştiğini gözlemlediğini anlatarak, şöyle devam etti:

'Biz uzun yıllardır besicilik yapıyoruz. Hayvanların daha sakin olması ve daha iyi gelişebilmeleri için müzik sistemi kurduk. Görüştüğümüz uzmanlar da bu yöntemin doğru olduğunu söylüyor. Biz de onun için böyle bir yol izledik. Genellikle kendi beğendiğimiz parçaları dinletiyoruz. Sabahtan akşama kadar hayvanlarla ilgilendiğimiz için müzikle biz de dinleniyoruz. Normalde hayvanlar yabancı gördüklerinde tedirgin olurlar ama şu an müzik çaldığı için herhangi bir tepki göstermiyorlar.'

Hayvanlarla ilgilenen Salih Yalçın da uzun yıllardır burada çalıştığını ve müzik sisteminin ardından hayvanların sakinleştiğini bizzat gördüğünü aktardı.

- 'Neden müzikle besi olmasın?'

Veteriner Hekim Mehmet Kalkan, Bozkurt'un başarılı bir üretici olduğunu ve işini en iyi şekilde yaptığını ifade etti.

Çalışmalarda müzik sayesinde hayvanların stresini daha çabuk attığını gözlemlediklerini aktaran Kalkan, şöyle konuştu:

'Dünyada müzikle tedavinin olduğu ülkeler var. Neden müzikle besi olmasın? İlerleyen zamanlarda bunun araştırması yapılabilir ama gördüğümüz kadarıyla müzik çaldığı zamanlarda hayvanların daha sakin olduğunu, yemlerini daha rahat yediklerini fark ettik hatta aşılarını yaparken müzik sayesinde uslu durduklarına şahit olduk.'

- 'Stresi yok etmek adına müzik dinletilebilir'

Harran Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve Büyükbaş Hayvan Yetiştirme Uzmanı Yrd. Doç. Dr Kemal Yazgan da besicilikte stresi önlemeye ve verimi artırmaya yönelik farklı uygulamalar bulunduğunu belirtti. Hayvanlara müzik dinletmenin de bunlardan biri olduğunu dile getiren Yazgan, 'Çevredeki stres unsurlarını yok etmek adına hayvanlara müzik dinletilebilir. Tabii bu, hayvanların müziği anladıkları anlamına gelmiyor.' dedi.
Kaynak: AA