Venezuela-Kolombiya Sınırı Geçişlere Açıldı

Binlerce Venezuelalı sınırlarının açılmasının ardından, Kolombiya'ya geçiş yaptı.

Venezuela ve Kolombiya'nın, sınır kapısının yayalar için kademeli olarak açılması konusunda anlaşmaya varılmasının ardından, binlerce Venezuelalı, ülkelerinde satın alamadıkları ihtiyaçlarını karşılamak için Kolombiya'ya geçti.

Beş sınır kontrol noktasının trafiğinin yeniden düzenlenmesi nedeniyle, ilk adım olarak yayalar için açılması sonrasında binlerce Venezuelalı daha önce ülkelerinde bulunmayan ihtiyaç maddelerini temin etmek üzere Kolombiya sınırını geçti.

Venezuela vatandaşlarının sınır geçişleri sırasında kişisel bilgilerini ve Kolombiya'ya neden geçiş yaptıklarını ibraz etmeleri gerekiyor.

Beş sınır noktası yayalar için her gün sabah saatlerinden, akşam 9'a kadar açık tutulacak.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Puerto Ordaz kentinde Kolombiyalı mevkidaşı Juan Manuel Santos ile bir araya gelmiş, görüşmede, sınır kapısının kademeli olarak açılması konusunda cumartesi günü işlemlerin başlaması ve beş sınır kontrol noktasının yaya geçişi için her sabah 6'dan, akşam 9'a kadar açık tutulması kararına varılmıştı.

Maduro ve Kolombiya hükümetinin kararıyla 11, 16 ve 17 Temmuz'da sınır kapısının açılmasıyla, uzun süredir gıda kriziyle boğuşan 158 bin civarında Venezuelalı daha önce de gıda ve ilaç ihtiyaçlarını gidermek için komşu ülkeye giriş yapmıştı.

Venezuela ordusunun geçen yıl ağustos ayında, kaçakçılığı önlemek amacıyla başlattığı operasyon sırasında, Maduro tarafından 'Kolombiyalı milisler' olarak adlandırılan grubun saldırısıyla bazı sınır kapıları kapatılmış ve iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.

Kaynak: AA