Kekemeliği Yenip Yeni Bir Hayata Adım Atıyorlar

Bağcılar’da iki yıl önce hizmete sunulan Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu’na katılan kursiyerler üç aylık bir süreç sonrası sağlığına kavuşuyor. Uzman konuşma terapistlerinin eğitim verdiği kurs üç haftalık yoğun eğitimin ardından periyodik olarak devam ediyor. Kurs sayesinde her yaştan kekeme ve konuşma bozukluğu olan 2 bin ilçe sakini sağlığına kavuştu.

Kekemeliği Yenip Yeni Bir Hayata Adım Atıyorlar
Bağcılar Belediyesi tarafından iki yıl önce başlatılan Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu’na katılan kursiyerler üç aylık bir eğitim sonunda hastalıktan kurtularak yeni bir hayata adım atıyorlar. Kursta 30’ar kişilik iki grup halinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere 3 uzman konuşma terapistleri tarafından eğitim veriliyor.

Engelliler Sarayı’ndaki kursiyerler üç ay boyunca özel eğitim alıyor. Konuşma bozuklukları eğitmeni Ebru Suiçmez, konuşma bozukluklarında yanlış alışkanlıkların etkili olduğunu kaydetti.

Bunların başında nefesi uygun kullanamamanın geldiğini vurgulayan Suiçmez, “Ağırlıklı olarak doğru şekilde nefes alıp verme çalışması yapıyoruz. Doğru konuşma tekniğini öğretiyoruz. Akıcı rahat konuşmalarını sağlıyoruz.” dedi.

Çubuk çalışması ile dudak ve kasların gelişmesine katkı sağladıklarını anlatan Suiçmez, konuşma tekniğini alışkanlık haline getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Suiçmez, proje kapsamında artikülasyon, hızlı konuşma ve kekemelik sorununu giderdiklerini anlattı. 5-6 yaştan 60 yaşa kadar herkese yönelik çalışma yaptıklarını anlatan Suiçmez, “Konuşma bozukluğu bir kader değildir. Herkes cesaret ederek konuşmasını düzeltebilir” dedi.

“Benim için milat oldu”

5 yaşında kendisine yapılan korkutucu şaka neticesinde kekeme olduğunu anlatan Muhammed İnce (15) adlı kursiyer, 10 yıl sonra katıldığı kurs sayesinde bu sorundan kurtulduğunu anlattı. İnce,”Şimdi kendimi rahatça ifade edebiliyorum. Öz güven kazandım. Telefonla arkadaşlarımla rahatça konuşabiliyorum” dedi.

Üniversite öğrencisi Hasan Hacıoğlu (21) da 3 yaşında akrabalarının ‘seni polise veririz, hapse atarlar’ diye korkutmalarının ardından kekemelik yaşadığını kaydetti.

15 yaşına kadar bu kekemelikle yaşadığını kaydeden Hacıoğlu, “Şarkı söylememe rağmen konuşamıyordum. Şimdi her ortamda rahatça konuşabiliyorum. Bu kurs benim için milat oldu. Kendinizi ifade edemezseniz vasıfsız elemandan öteye geçemiyorsunuz. Bağcılar Belediye Başkanımız Lokman Çağırıcı’dan Allah (c.c) razı olsun.”

“Fırıncıdan ekmek dahi isteyemiyordum”

Fırıncıdan ekmek dahi isteyemediğini ve okulda sunum yapamadığını da anlatan Hacıoğlu, “İnşallah üniversitemi başarıyla tamamlayacağım. Sunum yapacağım. İyi bir kariyer yapmak istiyorum. 19 yaşındaki Tayfun Duman ise 9 yaşından bu yana kekeme olduğunu anlattı. Kekemelikle ailesinin de yardımıyla mücadele ettiğini kaydeden Duman, kursa başladıktan sonra çok çalışarak bu rahatsızlıktan kurtulduğunu anlattı. Duman, duygularını şöyle anlattı: “Kimseyle samimi olamıyordum ve kendimi rahatça ifade edemiyordum. Kursta 3 hafta içerisinde konuşabilecek seviyeye ulaştım. Kendimi daha iyi ifade edebilmeyi öğrendim. Ailem, arkadaşlarım, akrabalarım da çok memnun. Beni tebrik ettiler. Kekemeliğin bir hastalık olmadığını öğrendim. Bağcılar’da oturan Turgut Gündoğdu küçük yaşta korktuğu için kekeme olduğunu belirterek, bu yüzden büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı. Konuştuğu kişilerin kendisine tuhaf baktıklarnı anlatan Gündoğdu, kurstan sonra hayatının değiştiğini kaydetti.

Gündoğdu, “Kurstan sonra hayatımda güzel şeyler oldu. Eskiden evde fazla durmayı sevmiyordum. Ancak kursa başladıktan sonra 1 hafta 10 günlük susma süresinde evde kalmaya başladım. Eski ağız alışkanlığımı unuttum. Artık yanımdan geçen herkesle rahatça selamlaşabiliyorum.”

Yaşadığı sorunlar nedeniyle iki yıl önce kekemeliğe yakalandığını söyleyen Bekir Akkuş (29) da çevresinde ve iş yaşamında büyük sorunlar yaşadığını ifade etti.

Zamanla konuşmada daha çok zorlandığını da anlatan Akkuş, ancak kursa başladıktan sonra hayatında olumlu değişiklikler olduğunu anlattı. Akkuş, “Kursa başladıktan sonra rahatça konuşmaya başladım. Şimdi gayet akıcı dille kendimi anlatabiliyorum. Şu an bir sorunum yok. Daha çok sosyal aktivitelere katılıyorum. Kendimi çok iyi hissediyorum. Restoranda otururken rahatça sipariş verebiliyorum. Alışveriş yaparken ücretimi sıkılmadan ödeyebiliyorum” dedi.

Akkuş, Bağcılar Belediyesi’nin bu güzel hizmetinden kekemelerin faydalanması tavsiyesinde bulundu.

“Hemşehrilerimin sağlığına kavuşması bizi mutlu ediyor”

Hemşehrilerine önemli bir hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Bağcılar Belediye Bakanı Lokman Çağırıcı, konuşma bozukluklarının insanların gelecek yaşamlarında da olumsuzluğa sebep olduğunu ifade etti.

Binlerce insanın konuşma bozukluğu sebebiyle iş ve sosyal yaşamında büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Çağırıcı, konuşma engelinin fiziksel bir rahatsızlık olarak bilindiğini belirtti.

Çağırıcı, şunları söyledi: “Kurslarımız sayesinde 5 yaşından 60 yaşına kadar bu sorunu yaşayan hemşehrilerimin sorunlarına kesin çözüm buluyoruz. Onların dualarıyla hizmet yolunda ilerleyişimizi sürdürüyoruz.”
Kaynak: İHA