22. Saraybosna Film Festivali

Amerikalı aktör Robert De Niro: 'Yetmişli yıllardaki New York, tıpkı Saraybosna'da doksanlı yıllarda olduğu gibi yaşamak için tehlikeli bir yerdi' 'Oldukça düşük bir bütçeyle çok iyi filmler yapılabilir'.

SARAYBOSNA – Bosna Hersek'te savaşın izlerini silmek ve Saraybosna'yı yeniden kültür ve sanatın adresi yapmak amacıyla düzenlenen 22. Saraybosna Film Festivali (SFF) kapsamında, Amerikalo aktör Robert De Niro film yapımcıları ve gazetecilerle sohbet etti.

Başkent Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro'da düzenlenen etkinlikte konuşan De Niro, kariyeri boyunca yaptığı her işte dürüstlüğü benimsediğini ifade etti.

Saraybosna'nın New York ile benzer yönleri olduğuna dikkati çeken De Niro, '70'li yıllardaki New York, tıpkı Saraybosna'da 90'lı yıllarda olduğu gibi yaşamak için tehlikeli bir yerdi. Benim yaşadığım bölge tehlikeli değildi ancak o dönem yaşamak için son derece ilginçti. O yıllarda birçok ırk ve din bir arada yaşıyordu.' değerlendirmesinde bulundu.

De Niro, 50 yılı aşan kariyerinde birçok olay yaşadığını ve farklı kişiliklerle tanıştığını, aktörlük geçmişinde değişik karakterleri canlandırmayı her zaman çok sevdiğini aktardı.

Senaryonun filmi ayrıcalıklı kıldığının altını çizen De Niro, 'Senaryo filmin anahtarıdır. Film bütçesi ve çekim alanları da senaryoyu tamamlayan öğelerdir. Bazen oldukça düşük bir bütçeyle çok iyi filmler yapılabilir.' diye konuştu.

De Niro, boş zamanlarının çoğunu ailesi ve çocuklarıyla geçirdiğini ifade ederek, çocuklarının gözünde 'ünlü biri' olmadığını sözlerine ekledi.

Bu yılki festivalin açılışı kapsamında, onur konuğu De Niro'ya Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilmişti.

Açılışı dün akşam yapılan ve 20 Ağustos'a kadar devam edecek festival, De Niro ile özdeşleşen 1976 yapımı Taksi Şoförü (Taxi Driver) filminin 40. yılına özel gösterimi ile başlamıştı.

Saraybosna'da 22 yıldır dünyanın farklı ülkelerinden sanatçılar ve sinemaseverleri ağırlayan uluslararası festivalde bu yıl farklı kategorilerde 220'den fazla film yarışacak.

Kaynak: AA