Venezuela-Kolombiya Sınırı Geçişlere Açılacak

Beş sınır kontrol noktasının yayalar için açılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Venezuela ve Kolombiya, sınır kapısının yayalar için kademeli olarak açılması konusunda anlaşmaya vardı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Puerto Ordaz kentinde Kolombiyalı mevkidaşı Juan Manuel Santos ile bir araya geldi.

Görüşmede, sınır kapısının kademeli olarak açılması konusunda cumartesi günü işlemlerin başlaması ve beş sınır kontrol noktasının yaya geçişi için her sabah 6'dan akşam 9'a kadar açık tutulması kararına varıldı.

Santos, sınır kontrol noktalarının açılmasının ağır ilerleyecek bir süreç olduğunu kaydetti.

Maduro ve Kolombiya hükümetinin kararıyla 11, 16 ve 17 Temmuz'da sınır kapısının açılmasıyla, uzun süredir gıda kriziyle boğuşan 158 bin civarında Venezuelalı gıda ve ilaç ihtiyaçlarını gidermek için komşu ülkeye girişi yapmıştı.

Gıda arayışındaki yaklaşık 500 Venezuelalı kadının temmuzun ilk yarısında, sınır güvenlik bölgesini aşarak Kolombiya'ya giriş yapması sonucu olay çıkmıştı.

Gıda kriziyle mücadele kapsamında, Maduro, gıda ve ilaç dağıtımındaki suistimaller ve yolsuzlukların önüne geçmek amacıyla 13 Temmuz'da ülkedeki beş ana limanın kontrolünü orduya devretmişti.

Venezuela ordusunun geçen yıl ağustos ayında, kaçakçılığı önlemek amacıyla başlattığı operasyon sırasında, Maduro tarafından 'Kolombiyalı milisler' olarak adlandırılan grubun saldırısıyla bazı sınır kapıları kapatılmış ve iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.

Kolombiya ile Venezuela arasındaki ana sınır kapısı da geçen yıl ağustos ayında Maduro'nun emriyle kapatılmıştı.

Venezuela'daki gıda sıkıntısı ve yağmalama vakaları sonrası ülke genelinde yaşanan olaylarda beş kişi hayatını kaybetmişti.

Devlet Başkanı Maduro, ülkedeki gıda üreticileri ve süpermarketleri fiyat spekülasyonu için gıda stoklamakla suçlamış, 'ekonomik savaş' olarak nitelendirdiği ekonomik krizden çıkış için ülkedeki temel gıda ihtiyaçlarının temin ve dağıtımını yeni kurduğu Yerel Üretim ve Dağıtım Komitesine (CLAP) devretmişti.
Kaynak: AA