Uzmanlardan Antibiyotik Uyarısı

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Seda Özer ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Melek Büyükkınacı bir hekime danışılmadan antibiyotik kullanımının sakıncalı olduğunu hatırlatarak çocuklarda, bebeklerde ve gebelerde antibiyotik kullanımı hakkında uyarılarda bulundu.

Uzmanlardan Antibiyotik Uyarısı
Reçetesiz antibiyotik satışının yasaklanmış olmasının, gereksiz antibiyotik kullanımını ve ilaç direnci gelişimini önleyen olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Seda Özer, çocuklarda, bebeklerde ve gebelerde antibiyotik kullanımı hakkında konuştu.

Çocuklarda antibiyotik kullanımı hakkında konuşan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Seda Özer, “6 ayını doldurmuş bebeklerde ve çocukluk çağında ateşli enfeksiyonların çok büyük bir kısmı virüslere bağlıdır. Dolayısıyla antibiyotik tedavisinden fayda görmez. Kreş ya da okula başlanan ilk yıl, çocukların ateşli enfeksiyon sıklığında belirgin bir artış beklenir. Bu durumunda yine büyük oranda virüslere bağlı olduğu akılda tutulmalıdır” dedi.

Özer: “Doktor önerisi olmadan antibiyotiğe başlanmamalı”

Reçetesiz antibiyotik satışının yasaklanmış olmasının, gereksiz antibiyotik kullanımını ve ilaç direnci gelişimini önleyen olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Uz. Dr. Özer, “Şiddetli orta kulak iltihabı, sinüzit, akciğer ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı ihtiyacı doğar. Antibiyotik kullanımı ve hangi antibiyotiğin verileceğini çocuk doktoru, fiziki muayene ve gerekli görülürse yapılacak testlerden sonra belirlenmeli, doktor önerisi olmadan antibiyotiğe başlanmamalıdır” diye konuştu.

Bebeklerde antibiyotik kullanımı

Bebeklerin savunma sisteminin zayıf olduğunu dile getiren Uz. Dr. Özer, “Yenidoğan dönemi olarak adlandırılan hayatın ilk 1 ayı, bebeklerin savunma sisteminin çok zayıf olduğu, bu nedenle her türlü enfeksiyona açık olduğu çok hassas bir dönemdir. Hayatın ilk 1 ayında yaşanan ateşli her durum, bebeğin hastaneye yatırılarak gözetim altına alınmasını gerektirir. Bebeğin beslenme durumu, sıvı kaybı, fiziki muayene bulgularının yanısıra mutlaka laboratuvar testleri de yapılarak, antibiyotik ihtiyacına karar verilir” şeklinde konuştu.

Antibiyotik kararı hekime bırakılmalı

Yenidoğan dönemindeki ateşli enfeksiyonlarda genellikle damar yolundan antibiyotik kullanımının tercih edildiğini belirten Uz. Dr. Özer, konuşmasını şöyle tamamladı:

“1. aydan 6. ayın sonuna kadarki erken süt çocukluğu döneminde ateşli enfeksiyonlar çok sık değildir; görülürse de büyük çocuklarda olduğu gibi öncelikle virüs enfeksiyonları akla gelir. Ancak bakteri enfeksiyonları arasında orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonu başı çektiğinden mutlaka doktor görüşü alınmalı, antibiyotik kararı doktora bırakılmalıdır.”

Büyükkınacı: “Anne adayı kullanacağı ilaçlara dikkat etmeli”

Hamilelik döneminde antibiyotik kullanımı hakkında konuşan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Melek Büyükkınacı, “Hamilelik dönemi, anne adayının her açıdan kendisine dikkat etmesi gereken bir süreçtir. Anne adayı alacağı ilaçlara dikkat etmelidir. İlaçlar; bebeğin gelişiminin yanı sıra anne adayı ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte kullanılması durumunda anne adayı ve bebeğe zarar verecek ilaçların başında antidepresan ve antibiyotikler gelmektedir” dedi.

“Gebelik, antibiyotik kullanımına kesin engel değildir”

Hamilelik döneminde çeşitli sebeplerle antibiyotik kullanımının gerekebileceğini belirten Op. Dr. Büyükkınacı, “En sık görülen sebepler arasında idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, diş tedavileri, sinüzit, apse, ishal gibi nedenler gelmektedir. Gebelik antibiyotik kullanımına kesin olarak engel bir durum değildir. Aksi taktirde erken doğum, endometrit, amnionit, zarların normal süreçten erken yırtılması gibi hayati risklere sebep olacak olumsuz durumlar ile gebe karşı karşıya kalabilir” ifadelerini kullandı.

“Doğru kullanılan antibiyotik, hayat kurtarıcı olabilir”

Gebelik döneminde kullanılacak antibiyotiğin etken maddesi ve dozajı ayarlanırken gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun da göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çeken Op. Büyükkınacı, “Bazı antibiyotikler, belli oranda zararlı olma riskine sahiptir, ancak antibiyotiğin kullanılmaması ve hastalığın tedavi edilmemesi anne açısından daha büyük riskler getirecekse bu gruptaki antibiyotikler de kullanılır. Doğru kullanılan antibiyotik, hayat kurtarıcı olabilir” dedi.

Kaynak: İHA