Türk Kökenli Milletler Macaristan'da Buluştu

Macaristan'da 27 Türk asıllı milletin katılımıyla düzenlenen kurultay büyük ilgi görüyor.

Macar-Turan Vakfı tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının da (TİKA) katkısıyla düzenlenen ve Türk kökenli milletleri buluşturmayı amaçlayan ''Hun ve Türk kökenli milletlerin soylar toplantısı: Kurultay'' başladı.

Hun-Türk milletlerini yakınlaştırmak amacıyla Macar-Turan Vakfı tarafından, Macaristan'ın Bacs-Kiskun bölgesindeki Bugac kasabasında bu yıl 6'ıncısı düzenlenen kurultaya 27 Türk kökenli temsilci ve çok sayıda davetli katılıyor.

Göçebe savaş oyunları, atlı gösteriler, okçuluk gibi geleneklerin yeniden canlandırıldığı ve büyük ilgi gören etkinliğe TİKA da destek veriyor.

Kurultaya Macaristan'dan katılan Monika Hajdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macarların da Türk kökenli bir millet olduğu inancını dile getirerek, ''Macarların kökeni hakkında tartışmalar var. Macarların bir kısmı Fin-Ugor kökenli olduğunu savunuyor. Diğer bir kısmı ise Türk asıllı olduğunu söylüyor. Ben Macarların Türk asıllı olduğuna inanıyorum çünkü aramızda dil başta olmak üzere birçok alanda benzerlikler var. Her iki millette de benzer isimler var. Örneğin, Macarların Attila, İmre, Levente ya da Zoltan diye çağırdığı isimleri Türkler Atilla, Emre, Levent ve Sultan olarak kullanıyor. Sadece bu bile bizim aynı kökenlerden geldiğimizin ispatıdır.'' dedi.

Etkinliğe ikinci defa katıldığını belirten Şeref Şavlı ise, düzenlenen programın kültürler arası etkileşim açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Genel olarak Macarlar, Türklere büyük sempati duyuyor. Birçok Türk asıllı milletten gelen katılımcılar burada birbirlerini tanıma fırsatı elde ediyor. Macaristan bu etkinliği hükümet seviyesinde de destekliyor. Macaristan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Sayın Sandor Lezsak bu etkinliğin hamisi. Bu programı düzenleyen Macar-Turan Vakfına müteşekkiriz.'' şeklinde konuştu.

Avrupa'nın en büyük gelenek yaşatıcı etkinliği olarak kabul edilen ve 2008'den beri iki yılda bir düzenlenen programa, 2014 yılında yaklaşık 200 bin kişi katılmıştı.

Etkinlikte Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kazakistanlı Madyar, Kırgız, Kımık, Moğol, Nogay, Özbek, Özbekistanlı Madcar, Tatar, Türk, Tuva, Türkmen, Uygur, Yakut ve Macar katılımcılar yer alıyor.

Kaynak: AA