Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

'Eskiden 45 dakika olan yangına müdahale süresini biz 15, 16 dakikaya indirdik. Böylece yangın büyümeden sönüyor. Başka ülkelerde 40, 50 bin hektar zarar görürken, bizde bu süre zarfında 6 bin 659 hektarlık alan yandı'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına ilişkin, 'Eskiden 45 dakika olan yangına müdahale süresini biz 15, 16 dakikaya indirdik. Böylece yangın büyümeden sönüyor. Başka ülkelerde 40, 50 bin hektar zarar görürken, bizde bu süre zarfında 6 bin 659 hektarlık alan yandı.' dedi.

Çeşitli açılışlara katılmak üzere Yozgat'a gelen Eroğlu ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Valilik bahçesine fidan dikti.

Burada bir gazetecinin, orman yangınlarına müdahaledeki gelişmeleri sorması üzerine Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü'nün yangınlara karşı çok güçlü bir teşkilatı bulunduğunu belirtti.

Çıkan yangınlarla ilgili bilgi veren Eroğlu, şu ana kadar bin 733 yangın çıktığını, 6 bin 659 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Ormanların dışında kırsal alan yangınlarına da müdahale ettiklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

'Kırsal alanda 2 bin 24 ziraat yangını olmuş. Bunlarla birlikte toplam 3 bin 757 yangınla mücadele etmişiz. Allah'a şükür, özellikle şunu belirteyim, bu yangınlarda hızlı davranıyoruz. Eskiden 45 dakika olan yangına müdahale süresini biz 15, 16 dakikaya indirdik. Böylece yangın büyümeden sönüyor. Başka ülkelerde 40, 50 bin hektar zarar görürken, bizde bu kadar süre zarfında 6 bin 659 hektarlık alan yandı. Bu, fazla bir alan değil ancak biz şunu ifade edelim, bu yanan alanları en geç bir yıl zarfında ağaçlandırıyoruz. Başka maksatla tahsis etmiyoruz. Tabi vatandaşlardan ricam şu, mevsimler çok sıcak, bilhassa eylül ayının 15'ine kadar vatandaşlarımız piknik yaparken, ormanlık alanlarda araç sürerken, dikkat etmelerini rica ediyoruz. Yangınlara yüzde 70, yüzde 80 ihmaller sebep oluyor. Dolayısıyla yoldan geçerken izmaritini özellikle yola atıyor ve kuru otlar tutuşuyor, böylece yangın çıkıyor. Piknik yaparken, ateşi söndürmüyor veya çoban gece geç saatte üşüyor, ağaçları yakıyor, birden bire rüzgarın etkisi ile orman yangını çıkıyor. Bunun gibi pek çok hata var, ihmal var, bunlara dikkat edilmesini rica ediyorum.'

Bakan Eroğlu, orman yangınını gören vatandaşların 'Alo 177' hattını arayarak, ihbarda bulunmalarını istedi.
Kaynak: AA