Gözaltına Alınan Kadından Polise 'Orantısız Güç' Davası

'Canlı bomba' olduğu şüphesiyle geçen sene gözaltına alınan ve yargılama sonucu suçsuz bulunan El Matar, orantısız güç kullanılarak gerçekleştiğini iddia ettiği gözaltı işlemi nedeniyle Chicago kenti ve 6 polise yönelik dava açtı.

ABD’de geçen yıl 'canlı bomba' olduğu şüphesiyle gözaltına alınan Müslüman kadın, Chicago kenti ve 6 polis hakkında insan hakları davası açtı.

İngilizce eğitimi almak için iki yıl önce Chicago'ya gelen Suudi Arabistan asıllı Itemid El Matar, avukatı Gregory Kulis ile ABD Bölge Mahkemesinde açtıkları davaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ramazan ayına denk gelen 4 Temmuz 2015'teki olay hakkında bilgi veren Kulis, dini inancı gereği başörtü ve peçe takmış vaziyette iftar için evine yetişmeye çalışan El Matar'ın, State-Lake metro istasyonunda 'canlı bomba' olduğu gerekçesiyle 5 polis memuru tarafından orantısız güç kullanılarak gözaltına alındığını söyledi.

Chicago Ulaşım İdaresi (Chicago Transit Authority-CTA) güvenlik kameraları tarafından kaydedilen olayda, müvekkilinin bir grup polis memuru tarafından sorgusuzca yere yatırılarak gözaltına aldığını belirten Kulis, olay sırasında El Matar'ın peçe ve hicabının yırtıldığını dile getirdi.

Kulis, gözaltı nedeniyle El Matar'ın orucunu ertesi gün açmak zorunda kaldığını ifade etti.

El Matar da yaşadığı korkular nedeniyle aynı zamanda ABD'nin Bağımsızlık Günü olan bu yılki 4 Temmuz'da evinden dışarı çıkamadığını belirtti.

Toplantıya katılan Amerikan İslam İlişkileri Chicago Konseyi Başkanı Ahmed Mahmud Rehab, olayda aşırı güç kullanımı, haksız gözaltı, yasa dışı arama, kötü niyetli kovuşturma ve dini ifade özgürlüğünün ihlali gibi suçlamalar olduğunu söyleyerek, polislerin cezalandırılacağına inandıklarını anlattı.

Chicago polis sözcüsü ise El Matar'ın açtığı dava hakkında yorum yapmadı.

Polisin hazırladığı gözaltı raporunda hakkında 'taksirli davranış' ve 'adaleti engellemek' gibi suçlamalar bulunan El Matar, yargılandığı Cook Bölge Mahkemesi tarafından geçen haziran ayında suçsuz bulunmuştu. El Matar'ın dava dosyasında, olaya karışan 6 polis memuru hakkında 38'den fazla suçlamaya yer veriliyor.
Kaynak: AA