Afrika Birliği Pasaportu Sembolik Olarak Kullanıldı

Ruanda Devlet Başkanı Kagame, Çad ziyaretinde sembolik olarak Afrika Birliği pasaportunu kullandı.

Afrika Birliği üyesi 54 ülke arasında serbest dolaşımı sağlayacak Afrika Birliği pasaportu ilk kez sembolik olarak kullanıldı.

Ruanda Devlet Başkanlığının twitter hesabından yapılan paylaşımda, Devlet Başkanı Paul Kagame'nin, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby'nin başkent Encemine'deki yemin törenine giderken Afrika Birliği pasaportunu kullandığı belirtildi.

Kagameni'nin kullandığı pasaportun görüntüsünün de yer aldığı paylaşımda, 'Devlet Başkanı Kagame, Çad Devlet Başkanı Deby'nin yemini için Çad'a seyahati sırasında Afrika Birliği Zirvesi'nde hayata geçirilen Afrika Birliği pasaportunu kullandı.' ifadeleri yer aldı.

Afrika Birliği pasaportu ilk kez 17-18 Temmuz'da Ruanda'da düzenlenen 27. Afrika Birliği Zirvesi'nde kabul edilmiş ve sembolik olarak devlet başkanlarına verilmişti.

Afrika'nın kalkınması ve birleşmesi yolunda atılmış önemli bir adım olarak kabul edilen pasaportun, 2020'ye kadar isteyen her Afrikalıya verilmesi planlanıyor. Söz konusu pasaporta sahip olanlar, Afrika Birliği üyesi ülkelere vizesiz giriş yapabilecek ve bu ülkelerde 30 güne kadar kalabilecek.

Fas hariç tüm Afrika ülkelerine giriş imkanı tanıyacak pasaportun, seyahat maliyetlerini azaltması, yatırımlara katkı sağlaması ve işsizlik rakamlarını düşürmesi bekleniyor.

Öte yandan, uzmanlar bazı Afrika ülkelerindeki çatışma ortamı sebebiyle uygulamanın sınırlarda muhtemel güvenlik tehditlerine yol açabileceği endişesini paylaşıyor.

Afrika Birliği, 9 Temmuz 2002'de, 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle 1963'te kurulan Afrika Birliği Örgütü'nün yerini aldı. Fas hariç 54 Afrika ülkesinin üye olduğu birlik, kıtanın entegrasyonu için çalışmalarda bulunuyor.
Kaynak: AA