YYÜ'de Kursiyer Çiftçilere Sertifikaları Verildi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çiftçi Eğitim Merkezi, ilk kursiyerlerine sertifikalarını dağıttı.

YYÜ Zeve Kampüsü'ndeki merkezde düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, başarılı olan kursiyerleri tebrik ederek, Anadolu'da erkek ve kadınların çiftçiliği birlikte yaptığını, bu nedenle de bundan sonraki kursiyerleri aileleriyle birlikte merkezde ağırlayacaklarını ifade etti.

Çiftçilerin merkezdeki tüm imkanlardan faydalanacağını ve otel konforuna sahip birimin sürekli çiftçilere eksik kaldıkları noktalarda kurslar açarak yardımcı olacağını kaydeden Battal, şu anda sadece hayvan yetiştiriciliği ağırlıklı devam eden kurslara, et ve süt sığırcılığı, sebze ve meyve yetiştiriciliği gibi konuları da ekleyebileceklerini aktardı.

'Çiftçiliğiniz esnasında karşılaşmış olduğunuz sorunlara ilişkin kurs vereceğiz. Bununla da Van ve yöresinde çiftçiliğin hem kalitesini arttırmayı hem de sizleri daha bilinçli çiftçiler haline getirmeyi hedefliyoruz.' ifadelerini kullanan Battal, konuşmasını şöyle tamamladı:

'Burada size görsel materyaller veriliyor. Ahırlarımızda uygulamalı çalışmaları da göreceksiniz. Ayrıca arıcılığa yönelik çalışmalarınız da olacak. Belki bu grubumuzu daha sonraki dönemlerde artıracak, iki grup haline getireceğiz. 30 kişi kapasiteli yerimize bir 30 kişi daha alabilir, diğer misafirhanemizi kullanarak daha etkin bir kurs süreci başlatabiliriz. Amacımız sizleri bilinçli çiftçiler haline getirmek. Hükümetimiz de çok ciddi destekler veriyor. Eğer çiftçimiz 'ben şu makineyi alacağım' diyorsa, yüzde 50 hibe veriyor. Biz size daha kaliteli ürün nasıl oluşturulabilir, et ve süt sığırcılığında nelere dikkat edilmesi lazım, belki ileride kanatlı hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili de kurslar verebiliriz. Burayı ve bizi takip edin. İnşallah bu kurslarımıza eylül-ekim ayları gibi dönemde daha fazla ilgi duyacağınıza inanıyorum. Sezon boyunca 30'ar kişilik gruplar oluşturabilirsek, bin 800 ila 3 bin çiftçiye eğitim vermiş olacağız.'

Battal, merkez yetkililerine verilen eğitimlerin videolarının kurumun internet sitesine yüklenmesi talimatını vererek, merkeze gelemeyecek durumda olan veya kursiyerlerin unuttuğu konuları oradan takip edebileceğini ifade etti.

Kursiyerlere sertifikalarının dağıtılmasıyla son bulan programa, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, Merkez Müdürü Suphi Deniz ve kursiyerler katıldı.

Kaynak: AA