Vatandaşlar Atıksu Tesislerinden Gelen Pis Kokuyu Yargıya Taşıyor

Beylikdüzü’nün Yakuplu Mahallesi ve Marmara Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, Ambarlı İleri Biyoloji Atıksu Tesisi’nden gelen pis kokuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Vatandaşlar Atıksu Tesislerinden Gelen Pis Kokuyu Yargıya Taşıyor
12 Nisan 2014 yılında hizmete giren Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Tesisi’nden yayılan pis koku, çevrede oturan vatandaşların tepkisini çekti. 1. Kısım Marmara Evleri ve Yakuplu’nun Arıtma Tesisi’ne yakın bölgelerinde oturan mahalle sakinleri, aşırı sıcakların yaşandığı yaz günlerinde balkonlarına çıkamaz hale geldi. Vatandaşlar, defalarca yetkililere şikayette bulunmalarına rağmen bir sonuç alınamadığından yakındı. Yetkilileri bu kötü kokuyu yerinde hissetmek için semtlerine davet ettiklerini söyleyen vatandaşlar, “Bakalım kendileri bu kokuya dayanabilecekler mi?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Site sakinlerinden Mücait Koyun, son 3-4 yıldır bu konunun kendilerini etkileyecek seviyeye geldiğini vurgulayarak, “Kaliteli havayı teneffüs edemiyoruz. Zaten İstanbul gibi kalabalık bir şehirde yaşıyoruz. Hususi İstanbul merkezinden uzaklara geldik. Çocuklarımız daha rahat büyüsün, daha temiz hava alalım diye. Fakat maalesef daha sonraki araştırmalarımıza dayanarak tespit ettiğimiz üzere buradaki İSKİ’nin su arıtma tesisleri bizim burada kaliteli hava solumamızı engelliyor. Geceleri bulantıyla uyanıyoruz. Koku o kadar artıyor ki geceleri öğürerek uyanıyoruz. Bununla alakalı birçok yazışma oldu. Yazışmalarda ilgili yetkili şunu demiş, ‘bir şeyi daha ayrıca belirtmek isterim ki atık su artıma tesislerinde doğası gereği belirli sınırlar içerisinde koku olması normaldir. Çünkü havuzlarımız üstü açıktır. Bu koku her insanı rahatsız etmeyebilir. Kişinin hassasiyetine göre değişir bilgilerinize’. İnsanlara göre değişen bir koku yok burada. Çocuklarımızın, yaşlılarımızın ve bizim sağlığımızı tehdit edercesine çok ciddi manada İstanbul’a, bu güzel yere yakışmayan pis bir koku var. Bu koku bizi etkiliyor. Çocuklarımız devamlı hastalanıyor. Biz bu kokuyu çekmek zorunda değiliz. 2 kilometrelik yarı çapı olan bir mesafeden konuşuyoruz. Burası açık bir boğaz. Lütfen daha fazla sağlığımızla oynamasınlar. Evimi bile satmayı düşünüyorum. Çevremdeki birçok insan da böyle düşünüyor” dedi.

Site yöneticisi Alaaddin Erdoğan ise, benzer bir tesisin Bakırköy’de de olduğuna dikkat çekerek, “Oranın etrafına villalar yapılmıştır. Ama oradan bir tane şikayet gelmiyor. Aynı şekilde Kadıköy Kurbağalı Dere’de aynı tesisler var. Orada da aynı şekilde bir koku gelmiyor. Oralarda alınmış olan önlemlerin bizim sitemizin yakınında olan, Yakuplu yerleşim merkezinde olan site sakinlerimizi bunaltan ve yaşanmaz hale getiren bu kokuyu neden gideremediklerini site sakinleri olarak soruyoruz. Eğer buna bir çözüm bulunmazsa, yine geçiştirme yoluna giderlerse bizde site sakinleri ve Yakuplu Mahallesi olarak Ambarlı Tesisleri’nin yanından geçen Liman yolunu kapatacağız ve gösteri yapacağız. Bireysel mahkeme haklarımızı da kullanmayı düşünüyoruz. Site sakinleri olarak genel kararımız, görüşümüz budur” diye konuştu.

Başka bir site sakini Ali Özdemir ise, “Bu bulunduğumuz yer eskiden Reşit Paşa Çiftliği’ydi. Osmanlı’da burası şifahane olarak kullanılırdı. Burada çok temiz bir hava akımı vardı, insanlar astım hastası olanlar burada 10-15 gün kalınca tedavi olurlardı. Hatta bu tesisler yapılmadan önce bizim akrabalarımız temiz hava için bizi ziyarete gelirler, şifa bulup gelirdi. Lütfen yalvarıyoruz kendilerine birisi bize kulak versin. Eski şifahanemizi geri istiyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi.

Yetkililer iki aylık zaman istiyor

Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi yetkilileri ise tesisin kokuya neden olan kısmının projelendirildiğini ve 2 ay içinde inşaatla düzenleneceğini belirterek, "İnşallah rahatsız edici koku tamamen olmasa da iyice minimize edilecek” dedi.

Yetkililer ayrıca direkt olarak denize akan Haramidere’nin de tesise girmesiyle bütün koku problemlerinin ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA