Güneydoğulu Sanayiciler, 'Yeni Teşvikten' Umutlu

GSO Başkanı Konukoğlu: 'Başbakanımızın sözleri umutlarımızı ve çalışma şevkimizi artırdı' 'Yatırımların özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılması, bölgedeki illeri birer cazibe merkezi haline getirecek ve bu yatırımların sadece ekonomik alanda değil, sosyalkültürel her alanda pozitif yansımaları olacaktır' GTO Başkanı Bartık: 'Hepimiz biliyoruz ki bölgede atıl kalmış bir iş gücü var. Bu iş gücü hem hayata geçecek ki bizim dünya rekabetindeki pozisyonumuz güçlensin hem de bölgedeki yaşam kalitesi artsın' ŞUTB Başkanı Kaya: 'Yapılacak teşvikler yatırımcının kafasındaki soru işaretini bitireceğinden ciddi avantaj sağlayacak' ŞKA Başkanı Barut: 'Hükümetimizin bölgeye yönelik teşvik paketi bölge girişimcilerini daha da heyecanlandırmıştır, gelecek adına ümitlerimiz daha da artmıştır'

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan 'Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi', Güneydoğulu sanayici ve iş adamlarını umutlandırdı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanılan darbe girişimi ve ardından başlayan sürecin, ekonominin çarklarının dönmesinin stratejik bir öneme sahip olduğunu ve hatta eskisinden daha hızlı dönmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Ekonominin temelinin üretim olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, Türkiye'nin üretimi canlı tutmaya ve artırmaya mecbur olduğunu dile getirerek 'Yatırımları vakit kaybetmeden devam ettirmeliyiz.Hükümetimizin de ekonomiyi güçlendirme, piyasaları rahatlatma, yatırımcının önündeki engelleri kaldırma yönünde yeni kanunlar çıkarmasını, önlemler ve tedbirler almasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu doğrultuda, 'Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi'nin hayata geçirilmesi çok önemlidir.' diye konuştu.

Konukoğlu, dün ihracatçılarla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım'ın, yeni paket kapsamında yüksek teknolojide hangi bölgede yatırım yapılırsa yapılsın en büyük teşvikin verileceğini açıklamasının pozitif yansımalarının olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Başbakanımızın 'Güneydoğu’ya yapın bu yatırımı. Orada yaparsanız ortağınız biziz. Hem alım garantisi veriyoruz hem de yatırımınızın sabit maliyetlerini karşılıyoruz. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız, elinize vereceğiz' sözleri, umutlarımızı ve çalışma şevkimizi artırdı. Türkiye’nin geleceği açısından özellikle orta yüksek ve yüksek teknolojiye yatırım yapmayı son derece önemli görüyoruz. Bu yatırımların özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılması da bölgedeki illeri birer cazibe merkezi haline getirecek ve bu yatırımların sadece ekonomik alanda değil, sosyal-kültürel her alanda pozitif yansımaları olacaktır. Gaziantep olarak, ülkemize güveniyoruz ve bu doğrultuda hiçbir zaman yatırımları hız kesmeyen bir şehiriz. GSO öncülüğünde, 'Aktif Sanayi', 'İnovasyon Vadisi', 'Ar-Ge’de Gaziantep Atılımı' ve 'Akıllı Sanayi' gibi projeleri Türkiye’de ilk başlatan öncü şehiriz.'

Konukoğlu, sanayi odası olarak Gaziantep için koydukları 2023 yılı için 'Katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olma' hedeflerinin olduğuna işaret ederek 'Ülkemizde siyasi ve ekonomik istikrarın teminatı olan hükümetimizin, yeni Yatırım ve ihracat Teşvik Paketi kapsamında vereceği büyük destekler de hem Gaziantep hem bölge illerinde yatırımlara ivme katacaktır. Ekonomik büyümemizi güçlendirerek, hedeflerimize ulaşmada katkı sağlayacaktır.'

- GTO Başkanı Bartık

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kimsenin görmediği önemli bir fırsat olduğunu düşündüğünü söyledi.

Sanayicilerin gerek lojistik gerekse ulaşım anlamında bölgeye yatırımdan kaçındıklarını anlatan Bartık, 'Aslında dünya yeniden kuruluyor. Ortadoğu ve Orta Asya'nın tam merkezi bizim Doğumuz ve Güneydoğu Anadolumuz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Orta Asya'da petrol fiyatlarının da yükselmesiyle bölgedeki cazibe artacak. Hepimiz biliyoruz ki bölgede atıl kalmış bir iş gücü var. Bu iş gücü hem hayata gececek ki bizim dünya rekabetindeki pozisyonumuz güçlensin hem de bölgedeki yaşam kalitesi artsın.' dedi.

Bartık, Teşvik Yasası çıktığında çok mutlu olduklarını dile getirerek şöyle konuştu:

'Belki insanların aklında şöyle bir şey oluşabilir. Zaten Anadolu'da bu işler yapıldı çok başarılı olamadı ama ben bunun doğru olmadığı kanaatindeyim. Tam başarı zamanı. Çünkü Ortadoğu ve Orta Asya ile ciddi anlamda ilişkiler değişmeye başladı. Bunu gözlemliyoruz. Bölgedeki üretim üstleri pazardaki rekabette, her ne kadar bugün lojistikte bir dezavantaj olarak görseler de gelecekte ciddi bir avantaj haline dönüşecekler. Düşündüğünüz zaman Irak pazarı büyüyecek. İran pazarı büyüyecek. Rusya ile son günlerde atılan adımlar başka bir şey. Burada Rusya'ya da ciddi anlamda üretim ve ihracat şansımız olacak. Çok doğru buluyorum, destekliyorum. Gerçekten ülkemizin gündeminin artık iş dünyası olması gerektiğini inandığımı belirtmek istiyorum. Bu işin artık başlamasını istiyorum.'

- ŞUTB Başkanı Kaya

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkanı Mehmet Kaya da hükümetin bölgenin kalkınmasına yönelik desteğini sürdürmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.

Başta bölgedeki terör olayları olmak üzere Suriye ve Irak'ta yaşanan şiddet ortamı nedeniyle bölge sanayicisinin zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Kaya, yatırımcı açısından müjdenin 'can suyu' niteliğinde olduğunu vurguladı.

Esnafın yükünün hafifletilecek olmasının sevindirici olduğunu belirten Kaya, 'Tüccar ve sanayici için olumlu bir paket oldu. Yapılacak teşvikler yatırımcının kafasındaki soru işaretini bitireceğinden ciddi avantaj sağlayacak. Bu müjde başta Güneydoğu olmak üzere, ülke genelinde bir kalkınma hamlesi anlamına geliyor. Bölgedeki OSB'ler gelişecek. Yatırımların artmasıyla bölgede ciddi bir istihdam da doğacak. Bölgenin potansiyelinin gelecek yıllarda daha da artmasını öngörüyoruz.' diye konuştu.

- ŞKA Başkanı Barut

Şanlıurfa Kalkınma Akademisi Başkanı Mahmut Barut ise bölgenin gerek tarih gerek ise ekonomik potansiyeliyle uluslararası bir cazibe merkezi olduğuna değindi.

Bölgede özellikle tarımsal sanayiye yönelik teşviklerin verilmesini beklediklerini ifade eden Barut, bölge şehirlerine yapılacak ciddi yatırımın dünya genelinde önemli bir üst bölgesinin oluşmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Bölgemizde ciddi bir nüfusun bulunduğunu aktaran Barut, şunları kaydetti:

'Bölge girişimcilikte önemli bir konuma gelecektir ve Bununla birlikte sanayi için önemli bir insan kaynağı oluşacaktır. Stratejik bir planlama ile Güneydoğu, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin yüzde 25'ini karşılayabilecek potansiyeldedir. Son yıllarda ülkemizde yaşanan dıştan ve içten hadiselerin Güneydoğu insanının geri kalmasını, Türkiye'nin hızlı yükselişini durdurmak isteyen odaklar tarafından yapıldığının farkındayız. Hükümetimizin bölgeye yönelik teşvik paketi bölge girişimcilerini daha da heyecanlandırmıştır, gelecek adına ümitlerimiz daha da artmıştır.'
Kaynak: AA