Demirtaş Açıklaması 'Hükümetten 'Yola Devam' Mesajını Aldık'

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yeni yapılan düzenlemeleri büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Hükümetimiz olağanüstü şartlar içinde dahi, bu düzenlemeleri yaparak, ekonomiyi asla ikinci plana atmayacağını göstermiş oldu, yatırımcıya iş dünyasına ‘Yola devam’ mesajını verdi. Ülkemiz de istikrar ile yoluna devam ediyor, geleceğimize güveniyoruz” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,9 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ile 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”nunkabul edildiğini belirterek, “Kanun ile ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik ticari mevzuat ve vergi mevzuatında önemli değişiklik ve yenilikler yapıldı.Yatırımlarda başta damga vergisi ve harçlardan kaynaklanan işlem maliyetlerini azaltmak amacıyla önemli istisna düzenlemeler geliyor” dedi.

Yeni kanundaki pek çok düzenlemenin daha öncede hükümetten iş dünyası olarak talep ettikleri konular olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Özellikle ileri teknoloji şirketlerin satın alınmasında, yüksek ve orta teknolojili ürünlerin imalatında damga vergisi ve harç vergisi istisnası getirilmesi önemli. Ülkemizin orta gelir tuzağından kurtulması için hep ileri teknoloji üretime yönelmemiz gerektiğini belirtiyoruz. Bu açıdan destekler önemli” diye konuştu.

“Bürokrasi ve maliyet azalacak”

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalara beş yıl süreyle, arazilere ise yatırım teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti gelmesinin de yatırımcıları teşvik edeceğini belirten Demirtaş, “Ticaret Kanunumuzda şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan bürokratik işlemler ve şirket kuruluş maliyetleri azaltılarak, şirket kuruluşunun daha kısa sürede ve daha az maliyetle tamamlanması sağlanacak. Son yıllarda istismar edilmeye başlanılan iflas ertelemede düzenlenmeler yapılması da iş dünyası için önemli. Ticaret hayatının en önemli ödeme vasıtalarından birisi olan çeke itibarını ve güveni tekrar kazandırmak için de düzenlemeler yapıldı” ifadelerini kullandı.

Çek ve finans erteleme

Yeni düzenlemeler içinde sadece yatırım ortamının iyileştirilmesi değil çek ve iflas erteleme gibi günlük ticaret hayatını çok yakından ilgilendiren konularda da düzenlemeler yapılmasının önemli olduğunu belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

“Ülkemizde 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden sonra olağanüstü günler yaşanmasına karşın, hükümetimiz ekonomiyi ikinci planda tutmayarak yatırımcıya mesaj vermesi, gündelik ticareti düzenleyici kararlar alması çok önemli. Hükümetimiz olağanüstü şartlar içinde dahi, bu düzenlemeleri yaparak, ekonomiyi asla ikinci plana atmayacağını göstermiş oldu, yatırımcıya iş dünyasına ‘Yola devam’ mesajını verdi. Ülkemiz de istikrar ile yoluna devam ediyor, geleceğimize güveniyoruz. Her önüne gelen firmanın iflas ertelemeye gidemeyecek olması ve çeki sorumsuzca ve ticari etik kurallarının dışında kullanan kişilere hapis cezasının öngörülmesi yerindedir.Özellikle ihracatçılarımıza hususi (yeşil) damgalı pasaport verilecek olması, ihracatımıza doping etkisi yaratacaktır. Bu sayede ihracatçılarımızın yeni pazarlara kolayca giriş yapması mümkün olabilecek, ihracatçılarımız vize alımıyla uğraşmak zorunda kalmayacaklardır.Bu uygulamadan sadece belirli bir değerin üzerinde ihracat yapan firmaların değil, genişleme potansiyeli olan ve katma değeri yüksek ürün ihraç eden ihracatçıların da yararlanması gerektiğini düşünüyoruz.”
Kaynak: İHA