Suriyeli Çift, Mesleklerini Türkiye'de Sürdürmek İstiyor

Suriye'deki iç savaş nedeniyle çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulan elektrik elektronik mühendisi ile avukat eşi, Türkiye için çalışmak istiyor Ülkesinde uçak projeleri yapan Hammud: 'Uzun süredir Türkiye'deyiz. Burası artık bizim vatanımız. Ben de burada mesleğimi icra edip hem ülkeye hizmet etmek istiyorum hem de aileme daha iyi şartlar sunmak istiyorum'

HALİL FİDAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan elektrik elektronik mühendisi Suriyeli Raği Hammud (49) ile avukat olan eşi Yüsra Ramazan (42), mesleklerini sürdürerek Türkiye'ye hizmet etmek istiyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde sığınmacılar için AFAD tarafından oluşturulan konaklama tesisinde eşi ve oğluyla kalan Hammud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıl önce çatışmaların şiddetlenmesi üzerine ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Savaştan önce Halep'te mutlu olduklarını, çatışmaların başlamasıyla hayatlarının en zor günlerini yaşadıklarını anlatan Hammud, canlarını kurtarmak için Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.

Türkiye'de çok iyi ağırlandıklarını ve her türlü ihtiyaçlarının giderildiğini aktaran Hammud, ancak çalışmadan boş oturduğu için huzursuz olduğunu dile getirdi.

Hammud, artık çalışmak istediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Biz ölümden kaçtık. Allah razı olsun Türk hükümeti bize kucak açtı. En zor zamanlarımızda onların sayesinde hayatta kalabildik. Ama bu savaşın biteceği yok, böyle oturarak beklemekle de hayat geçmiyor. Ben Suriye'deyken başarılı bir mühendistim. Hatta uçak projeleri için çalışıyordum. Ama vatan olmayınca hiç bir şeyin kıymeti de olmuyor. Uzun süredir Türkiye'deyiz. Burası artık bizim vatanımız. Ben de burada mesleğimi icra edip hem ülkeye hizmet etmek istiyorum hem de aileme daha iyi şartlar sunmak istiyorum.'

Aynı zamanda iyi bir ressam olduğunu belirten Raği Hammud, boş zamanlarında çeşitli resim ve hayvan figürleri yaparak çadırını süslemeye çalıştığını söyledi.

- 'Evde oturmaya alışkın değiliz'

Hammud'un avukat eşi Yüsra Ramazan (42) da uzun yıllardır çalıştığı için oturmaya alışkın olmadığını belirterek, mesleğini yeniden yapacağı günün özlemini çektiğini söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de bulunduklarını kaydeden Ramazan, 'Suriye'deyken durumumuz iyiydi. İkimiz de çalışıyorduk. Çatışmaların ardından evimiz yerle bir oldu. Hiçbir şeyimizi alamadan geldik. Birikmiş biraz paramız vardı. İstanbul'a gittik, önceleri onlarla idare ettik. Sonra onlar da bitince Viranşehir'deki kampa yerleştik. Yaklaşık 1 yıl önce buradaki kampa geldik. Mesleğimizi yapamadığımız için üzülüyoruz. Evde oturmaya alışkın değiliz, işimizi yapmak istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Çiftin 18 yaşındaki oğulları Ala Hammud da savaştan önce lisede eğitimini sürdürdüğünü belirterek, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle eğitimini bitirememenin üzüntüsünü yaşadığını aktardı.
Kaynak: AA