Sığırlarda LSD Alarmı

Edirne’de büyükbaş hayvanlarda "Sığırların Nodüler Ekzantemi" hastalığı alarmı verildi. Merkez ve Lalapaşa ilçesinde karantina uygulamasının başladığı bildirildi.

Sığırlarda LSD Alarmı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Edirne Merkez ve Lalapaşa ilçesinde bulunan üç işletmedeki hayvanlarda, Nodüler Ekzantemi Hastalığına (LSD) rastladı. Ekipler, işletmelerden aldıkları örnekleri incelenmek üzere laboratuvara gönderdi. 2013 yılında tüm Afrika’da görülen hastalık, Afrika Hastalığı olarak da biliniyor.

Türkiye’de ’ihbarı mecburi hastalıklar’ listesinde yer alan İngilizce olarak "Lumpy Skin Disease" (LSD) diye bilinen hastalık, üreticileri endişelendiriyor. Koyun-keçi çiçek virüsü olarak da bilinen hastalığın tedavisinde aşılama yöntemi uygulanarak hastalığın oluşmasının engellenmesi planlanıyor. Hastalık ilerlediğinde ise hayvanların imhası gerçekleştiriliyor.

"Sinek ve keneyle bulaşıyor"

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal İlgü, hastalığın Türkiye’de çok yeni görüldüğünü belirterek, "2013 yılından beri ülkemizde görülüyor. Bu hastalık koyun ve keçilerdeki hastalıkla akraba bir hastalık. Aşılama onlarla birlikte yapılıyor. Sığırlara koyun-keçi çiçek aşısı yapılıyor. Bu şekilde korunma sağlanıyor. Hastalığın Türkiye’de uzun bir geçmişi yok. İşletmelerde ekonomik kayıplara neden oluyor. İşin içine başka bakteriler girerse hayvan ölümleri görülüyor. Tedaviler gerekebilir ama Türkiye’de henüz tedavi yapılmıyor. Yapılması da doğru değil. Hastalığın tedarik edilmesi lazım. Yaz günlerinde sivri sinek, kene ve sinekten bulaşıyor bu hastalık. O yüzden ciddi bir önemi var. Hayvancılık yapan insanların da bu tür parazitlerin önlenmesi yönünde çalışmalar yapması veya hekim arkadaşlara danışması gerekiyor" dedi.

Tedavi için aşılama yapılması gerektiğini vurgulayan İlgü, "3 kilometre bir alan hastalık alanı, 10 kilometre alan da aşılama alanı olarak belirlenir" ifadelerini kaydetti.

LSD virüsünün aşılama yöntemiyle engellenebileceğini belirten İlgü, "1930’lu yıllarda ilk olarak Afrika’da ortaya çıkıyor hastalık. Zamanla Afrika’ya yayılıyor. Daha sonra İsrail’e geliyor ve ardından da Türkiye’de görülüyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA