Kocaeli'de Yabancı Sermayeli Firma Temsilcileriyle Toplantı

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: '(Firma temsilcilerine) Öncelikle yatırımlarınıza devam etmenizi ve yeni yatırımları davet etmenizi istiyoruz. Ayrıca bağlı bulunduğunuz ülkelerle olan ilişkilerinizde, özellikle Türkiye aleyhine oluşan kamuoyuna karşı seslerinizi duyurmanızı bekliyoruz'

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yabancı sermayeli firmaların temsilcilerine hitaben, 'Öncelikle yatırımlarınıza devam etmenizi ve yeni yatırımları davet etmenizi istiyoruz. Ayrıca bağlı bulunduğunuz ülkelerle ilişkilerinizde, özellikle Türkiye aleyhine oluşan kamuoyuna karşı seslerinizi duyurmanızı bekliyoruz.' dedi.

Zeytinoğlu, KSO toplantı salonunda ildeki yabancı sermayeli firmaların temsilcileriyle toplantı yaptı.

Burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'da demokrasiye karşı yapılan darbe girişiminin püskürtüldüğünü belirten Zeytinoğlu, Türkiye'nin en kısa sürede hükümetin ve kendilerinin desteğiyle toparlanacağını söyledi.

Demokrasi ve özgürlüklerin teminat altına alınması ile ekonominin işleyişinin olağan seyretmesinin önemli olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, 'Bizler de bu süreçte Türkiye'nin imajının zedelenmemesi için hareket etmeliyiz. Hükümetimiz de ekonominin en az zararla etkilenmesi için üzerine düşeni yapmaktadır.' diye konuştu.

- 'Yabancı sermayeyi çekmede esas olan istikrardır'

Zeytinoğlu, 4 Ağustos’ta katıldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstişare Toplantısı'na da değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yapısal reformların kesintisiz süreceği yönündeki açıklamasını katılımcılara aktardı.

Bu çalışmaların başladığını bildiklerini anlatan Zeytinoğlu, şöyle konuştu:

'Hükümetimizden en büyük beklentimiz, bu reformların hızla hayata geçirilmesidir. Uluslararası doğrudan yatırımlar, ekonomiye sağladığı katma değer, ihracat, istihdam ve teknoloji transferi anlamında ülkemiz için son derece önemli. Bu reform paketlerinin yabancı yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesini istiyoruz. Bu yaklaşım önümüzdeki dönemde ülkemizin yatırım çekmesine katkı sağlayacaktır. Yabancı sermayeyi çekmede esas olanın istikrar olduğunu düşünüyoruz. Şirketlerimizin kamu ile yürüttükleri günlük işlerinde hiçbir aksama olmamasını bekliyoruz. Etkin bir kamu-özel sektör diyalog mekanizmasının oluşturulmasını önemsiyoruz. İhracatı arttırmaya yönelik teşviklerin de bir an önce yürürlüğe girmesini istiyoruz.'

- 'Yeni yatırımları davet etmenizi istiyoruz'

Zeytinoğlu, firmalardan da bu süreçte beklentileri olduğunu ifade ederek, 'Sizlerin üretime odaklanıp, tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşıma noktasında gerekli hassasiyeti göstereceğinizden eminiz. Öncelikle yatırımlarınıza devam etmenizi ve yeni yatırımları davet etmenizi istiyoruz. Ayrıca bağlı bulunduğunuz ülkelerle ilişkilerinizde, özellikle Türkiye aleyhine oluşan kamuoyuna karşı seslerinizi duyurmanızı bekliyoruz.' şeklinde konuştu.

Yabancı sermayeli firmalar için önemli bir duyuruyu paylaşan Zeytinoğlu, Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında Ekonomi Bakanlığı bünyesinde, sorun yaşayan yabancı sermayeli firmaların sorunlarını aktarabilecekleri bir 'Danışma Hattı' oluşturulduğunu bildirdi.

Bu dönemde özellikle yabancı sermayeli firmalara destek olmak istediklerini dile getiren Zeytinoğlu, geçen hafta tüm üyelerden aldıkları görüş ve önerileri ilgili mercilere ilettiklerini söyledi.

Toplantının devamında Zeytinoğlu ve KSO Genel Sekreteri Memet Turabi katılımcılarla karşılıklı görüşerek, görüş ve önerilerini aldı. Firmalarla yapılan görüşmelerde en büyük sorunun yabancı ülkelerdeki muhatapların Türkiye ile ilgili algılarından kaynaklandığı belirtildi.

Toplantıda söz alan firma temsilcileri, müşteri portföylerindeki bazı müşterilerinin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında hesaplarının bloke olması nedeniyle alacaklarını tahsil edememeleri, iflas erteleme problemi, darbe girişiminden sonra yurt dışından çağrılan teknisyenlerin Türkiye’ye gönderilmemesi, firmaların bazı tedarikçilerine örgüte kaynak sağladıkları gerekçesiyle kayyum atanması ve yurt dışında oluşan olumsuz algı gibi konulara değindi.

Firma temsilcilerinin en büyük beklentilerinin, Türkiye'ye yatırım gelebilmesi için hükümetin aldığı önemlerle ekonomideki istikrarın yurt dışına daha çok anlatılması ile bu yönde yabancı ülkelerde algı yönetiminin çok iyi yapılması olduğu ifade edildi.
Kaynak: AA