Alerji Deyip Geçmeyin, Önemseyin!

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Sönmez Çelik, alerji rahatsızlığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu

Alerji Deyip Geçmeyin, Önemseyin!
İlkbahar ve yaz aylarında alerji ve astım sorunlarının daha belirgin tetiklendiği bir dönem olduğuna dikkat çekerek açıklamasına başlayan Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Sönmez Çelik, alerjiyi, bağışıklık sistemine temas eden zararsız alerjen maddelere karşı vücudun aşırı miktarda koruyucu madde (antikor) üretmesi olarak tanımladı. Toplumun yüzde 30’unda alerji mevcut olduğunu, genellikle genetik olan alerjinin çevresel faktörlerin etkisiyle de tetiklendiğini ifade eden Çelik, her mevsimde alerjinin yoğunluğunun da değişim gösterdiğini vurguladı. Tozlar, bazı böcekler, kedi köpek gibi hayvan tüyleri, güneş, bazı besin ve ilaçlar, hava kirliliği ve soğuk gibi etkenlerin alerjen maddeler olduğunun altını çizen Çelik, nefes darlığı, kaşıntı, hapşırma, hırıltılı solunum, ciltte döküntüler, vücudun bazı yerlerinde şişlik, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi tepkimelerin de alerjinin belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

Çelik diğer septomların ise, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık, burunda kaşıntı, akma, damakta kaşıntı, sık hapşırma, dış kulak yollarında kaşıntı, deride kızarıklıklar, kabarıklıklar, yorgun ve halsiz hissetme, öksürük, hırıltılı solunum olarak sıraladı. Hastanın öyküsü ve bazı testler ile alerji teşhisinin konulduğunu ifade eden Çelik, tedavi ve korunma yollarına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Öncelikle alerjisi olan kişiler hekime başvurarak neye karşı alerjisinin olduğunu doğru saptamalı ve o maddeye karşı kendisini korumalıdır. Sigaradan, hava kirliliğinden, viral enfeksiyonlardan uzak durulmalı, evde bulunan yünlü yorgan, halı, perdeler, peluş oyuncaklar mümkün olduğunca azaltılmalı. Dış faktörlerden korunmak için ise, dışarıda güneş gözlüğünün takılması, eve gelindiğinde kıyafetlerin değiştirilmesi, duş alınması, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıya çıkmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir."

Çelik son olarak, gıdalarla gelişen alerjilerde bulantı, kusma, ishal ve karında kramplar görülebileceğini belirtti.

Kaynak: İHA