'2. Denizbank İlk Senaryo İlk Film Yarışması'

İlk uzun metraj film senaryoları ile başvuru yapacak tüm senaristlere açık olan yarışma için son başvuru 9 Aralık olarak belirlendi.

DenizBank, TÜRSAK Vakfı işbirliğiyle '2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması' düzenleyecek.

Yarışmanın tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, gelecek nesillere sağlıklı bir miras bırakmak için, önce kültürel gelişime ve sanatı topluma yakınlaştırmaya yatırım yapmaya inandıklarını söyledi.

DenizBank'ın birçok sanat dalına sponsor olduğunu belirten Ateş, 'Hayatımızı düzenleyen ve uygarlığa bizi ulaştıran güzel sanatlar alanında çalışmalarımız bulunuyor. Sinema giderek öne çıkan bir sanat dalı. Çok geniş halk kitlelerine ulaşan bir araç haline de geldi. Biz de bu alanda milli bir banka olmanın gereklerini yerine getiren bir kurum olduk.' diye konuştu.

Ateş, Türkiye'nin tarih boyunca kahramanlık hikayelerine değinerek, 'Bu kahramanlıkları ne yazık ki başka kaynaklardan dinliyoruz. Çok önemli hikayeler var ve bu hikayeleri ölümsüzleştiren önemli hikaye yazarlarının olması ve bunları sahneye aktaran yönetmenlere ihtiyaç olduğu görülüyor. Dünya genelinde izlenen dizilerimizin nasıl sonuçlar verdiğini kendi gözlerimizle gördük. Bunları daha doğru bir şekilde sahneye yansıtmamız gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar da Türk sinemasının önünü açacak ve uluslararası deneyim sağlayacak her türlü projede olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yaşar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimini lanetlediğini belirterek, 'Ülkece çok zor bir dönem geçirdik. Bizi bilinmez bir karanlığa sürüklemeye çalışan bu girişimi başarısızlığa uğratan büyük direnişi ve onun tüm kahramanlarını kutluyorum. Şehitlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da şifa diliyorum' dedi.

Türk sinemasında çok önemli mesafeler katedildiğine işaret eden Yaşar, film üretim sayısının yılda 150'ye ulaştığını, dizi sektörüyle birlikte sinema sektörünün yıllık 750 bin kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini kaydetti.

Yaşar, geçen yıl 350 kişinin katıldığı yarışmanın gelenekselleşerek sinemaya büyük katkı sunacağını dile getirdi.

Yarışmanın jüri üyelerinden yönetmen ve senarist Serdar Akar ise sinema adına yapılan bütün organizasyonların sinemacılar için çok değerli olduğunu, kendisinin de elinden geldiği kadar bunun içerisinde bulunarak genç sinemacılara yardımcı olmayı görev bildiğini belirtti.

Film yapmak için en önemli tekniğin senaryo olduğuna işaret eden Akar, 'Sinema kendine ait bir dili olan sanat. Sinema ışıktan, oyunculuktan, dekordan ve özellikle senaryodan mütevellit bir şey. Senaryo edebi bir metin değildir. Kendine has huyları olan bir hikaye anlatma şeklidir. Senaryoyu iyi yazarsanız iyi bir film yapma ihtimaliniz olur. Bu yüzden bu manada sinemaya katkı yapan herkese çok teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Jüri üyesi oyuncu Birce Akalay, ilk jüri üyeliği deneyimini bir 'ilk senaryo' yarışmasında yaşamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

- Yarışma

İlk uzun metraj film senaryoları ile başvuru yapacak tüm senaristlere açık olan yarışma için son başvuru 9 Aralık olarak belirlendi. Yarışmanın ödül töreni ise gelecek yıl mayıs ayında gerçekleştirilecek.

Yarışmada projelerin değerlendirmesi iki aşamada yapılacak. Ön jürinin yapacağı değerlendirmeyi geçecek 15 proje, Tevfik Başer başkanlığında Birce Akalay, Damla Sönmez, Mehmet Aslantuğ, Melisa Sözen, Serdar Akar ve Turgut Yasalar'ın da arasında olduğu isimlerden oluşan ana jüri tarafından ikinci değerlendirmeye alınacak.

Birinci seçilecek eser 30 bin lira para ödülü ve yabancı bir senaristten senaryo doktorluğu, ikinci eser 15 bin lira ve bir Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı ödülünü alacak. Üçüncü seçilecek eser de 10 bin lira para ödülü ile yine bir Türk senaristten senaryo danışmanlığı ile ödüllendirilecek.

Bu yıl vizyona giren yapımlar arasından seçilecek 'En İyi İlk Film'e de 25 bin lira değerinde özel Deniz Bank ödülü verilecek.
Kaynak: AA