TBMM Heyeti Darbe Girişimini Londra'da Anlatacak

TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet, Türkiye'deki FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeleri İngiltere'de anlatacak Heyet, Londra'da önemli düşünce kuruluşları, siyasi partiler, hükümet ve medya temsilcileriyle bir araya gelerek, 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin bilgiler verecek.

MELTEM ÖZTÜRK - TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet, 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeleri İngiltere'de anlatacak.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan başkanlığında, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ile MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'dan oluşan parlamenter heyetinin, Londra'daki temasları 4 gün sürecek.

Türkiye'deki darbe girişimi sırasında yaşanan gelişmeleri, halkın meydanlardaki direnişini, siyasi partilerin aldıkları pozisyonu ve FETÖ yapılanmasını anlatacak olan heyetin temasları, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’in konutundaki bilgilendirme toplantısıyla bugün başladı.

TBMM heyeti, Londra'da önemli düşünce kuruluşları, siyasi partiler, hükümet ve medya temsilcileriyle bir araya gelerek, 15 Temmuz’daki darbe girişimine ve FETÖ'ye ilişkin bilgiler verecek.

Bu çerçevede heyet, yarın IISS ve RUSI, iktidardaki Muhafazakar Parti Dış İlişkiler, Dışişleri Bakanlığı ile Britanya Müslüman Konseyi ile temaslarda bulunacak. Temaslar sırasında Türkiye ve İngiltere'nin müttefikliği vurgulanacak, siyasi partilerin darbe karşıtı ortak duruşu, FETÖ'nün oluşturduğu güvenlik riski anlatılacak. Heyet, İngiliz medya kuruluş temsilcileri ile görüşmelerinde darbe girişimi sırasında Türk medyasının başarılı bir sınav verdiğini ifade edecek.

Heyet, 3 Ağustos Çarşamba günü, İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi, İçişleri Bakanlığı, İngiliz medya mensupları ve İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya gelecek. Görüşmelerde darbe sonrası alınan hukuki önlemlerin gerekçeleri ve kapsamı anlatılacak. Soruşturmaların hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınarak, yürütüldüğü vurgulanacak. İngiliz yetkililer, FETÖ bağlantılı kurumların bu ülkedeki faaliyetlerine karşı uyarılacak.

Küçükcan başkanlığındaki heyet, 4 Ağustos Perşembe günü ise Chatham House yetkilileri ve Birleşik Krallık Savunma Komitesi Başkanı ile yapacağı temasların ardından, Türkiye’ye dönecek.
Kaynak: AA