Malatya Valiliği'nden FETÖ/PDY Açıklaması

Malatya Valiliği, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında son bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Soruşturma kapsamında kentte şu ana kadar 840 kişi görevden alınırken, toplam 113 kişinin tutuklandığı belirtildi.

Malatya Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz 2016 tarihinde devletin birliğine, varlığına, bekasına ve Cumhurbaşkanı ile milletin iradesini temsil eden TBMM’yi hedef alan FETÖ/PDY’ye yönelik etkin mücadelenin sürdüğü belirtildi.

Malatya’da 31 Temmuz 2016 tarihi itibariyle, FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu değerlendirilen 28 dernek, 46 okul, yurt, etüt merkezi ve benzeri kurumlar ile 3 vakfın kapatıldığı bilgisi verildi.

FETÖ/PDY’ye yönelik olarak adı geçen yapı, oluşum veya gruba üyeliği, mensubiyeti veya bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilenlerden kamu personeli ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde ise ilgili bakanlıklarca 540, Malatya Valiliğince ise 283 kişi olmak üzere toplam 823 kişinin açığa alınarak görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi. Yine 17 kişinin ise 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde görevine son verildi.

Soruşturma kapsamında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile gözaltına alınan şüphelilerden 113’ünün tutuklandığı belirtilirken 23 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı ifade edildi. Yine Cumhuriyet Başsavcılığınca, soruşturma kapsamında 188 asker, 3 adli personel, 2 sivil ve 1 memurun da serbest kaldığı belirtildi. Açıklamada halen 25 kişinin ise gözaltına bulunduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada Malatya’da görevden el çektirilen ve tutuklananların kurum ve kuruluşları ile ilgili ise şu bilgiler verildi:

"Malatya Valiliği’nde 2 vali yardımcısı tutuklanırken 8 kişi ise görevden uzaklaştırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Malatya’da aralarında 2.Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti’ninde bulunduğu 6 general tutuklandı. Yine TSK bünyesinde darbe girişiminde bulunan 55 asker tutuklanırken 13 kişi ise adli kontrol kararı ile serbest kaldı. Hali hazırda 12 asker halen gözaltında bulunuyor.

Adliyede ise şuana kadar 21 hakim ve savcı tutuklanırken 3 savcı ve hakim ise adli kontrol kararı ile serbest kaldı. Kurumda şuana kadar 31 personel açığa alındı.

İl Emniyet Müdürlüğünde ise şuana kadar 145 polis açığa alınırken 27’si çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Polislerden 5’inin adli kontrol kararı ile serbest kaldığı belirtilirken hali hazırda 13 polisin gözaltında bulunduğu ifade edildi.

FETÖ/PDY soruşturmasının en yoğun sürdüğü kurumlardan biri de Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü. Burada da şu ana kadar toplam 376 eğitimcinin görevden uzaklaştırıldığı ve haklarında soruşturma açıldığı belirtildi."

FET/PDY Terör Örgütü soruşturma kapsamında görevden alınmaların yaşandığı diğer kurumlar ise şöyle:

Sağlık Müdürlüğü’nde 5, Halk Sağlığı Kurumu’nda 42, Kamu Hastaneleri Birliği’nde 73, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde 20, Fırat Kalkınma Ajansı’nda 3, İnönü Üniversitesi’nde 38, MTA’da 9, Sağlık İl Müdürlüğü’nde 4, İl Jandarma Komutanlığı’nda 2, Yurt-Kur’da 5, İl Müftülüğü’nde 14, TÜİK’de 2, TCDD’de 9, Defdardarlık’ta 1, Vergi Dairesi Başkanlığı’nda 16, Vergi Denetleme Grup Başkanlığı’nda 6, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde 2, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nde 2, Polis Meslek Yüksek Okulu’nda 2, KOSGEB’de 2, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 1, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde 3, Türkiye İş Kurumu’nda 5, Orman Su İşletmesi 15. Bölge Müdürlüğü’nde 1, ANT Doğu Bölge Müdürlüğü’nde 2, Fırat Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde 1, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde 2 ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde 8 kişi açığa alındı.
Kaynak: İHA