Bingöl'de Aile İçi Şiddet Araştırıldı

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kasım Tatlılıoğlu, BÜBAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen bir proje ile Bingöl ölçeğinde aile içi şiddetin sebeplerini ve sonuçlarını araştırdı.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kasım Tatlılıoğlu, Bingöl Üniversitesi Bilimler Araştırma Projeleri (BÜBAP) Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen, “Bingöl’de Aile İçi Kadına Karşı Şiddet: Nedenleri, Koruma, Önleme ve Müdahale Hizmetleri” başlıklı projesi ile Bingöl ölçeğinde aile içindeki şiddetin nedenlerini ve sonuçlarını analiz etti. 2015-2017 yıllarını kapsayan projede, örnekleme için bin kişiye anket yapıldı. Anket yapılan bireylerin yarısı kadınlardan, diğer yarısı ise erkeklerden oluşuyor. Aile içindeki şiddetin, yaşa, medeni duruma, evlilik süresine, gelir düzeyine, çocuk sayısına, eğitim ve kariyer durumuna göre değişip değişmediği incelenirken, hem kadınların hem de erkeklerin şiddete ilişkin tutumlarını anlamak için “Şiddet tutum ölçeği” uygulandı.

Anket sürecinden sonra yapılan veri analizleri kadın ve erkek için ayrı ayrı değerlendirildi. Ankete katılan kadınlara ait verilere bakıldığında; Katılımcı kadınlardan yüzde 65,6’sı aile içi şiddete maruz kalmadığını belirtirken, şiddete maruz kaldığını söyleyen kadınların yüzde 89,7’si herhangi bir yere müracaat etmediğini belirtti.

Şiddet gören kadınların yüzde 51,9’u ailesinden destek almak için yardım isterken, yüzde 86,5’i ise herhangi bir psikolojik destek almadığını söyledi; yine şiddet gören kadınların yüzde 83,3’ü kadına şiddet uygulamanın kimsenin hakkı olmadığını ifade etti.

Şiddet gören kadınlar, kadına şiddet uygulayanların tutuklanması ve cezalandırılmasını, şiddet gören kadının ise devlet tarafından koruma altına alınmasını isterken, şiddetin eşler arasındaki sevgiyi yok ettiğini belirtti.

Projenin sonuçlarını bir rapor halinde Bingöl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BÜBAP) Koordinasyon Birimine sunacak olan Yrd. Doç. Dr. Tatlılıoğlu, daha sonra ise tüm bu verilerin analizlerini ve değerlendirmelerini yaparak, bunları bir kitap halinde yayımlayacak.
Kaynak: İHA