Bağcılar'da 'Üniversite Tercih Günleri' Heyecanı

Bağcılar’da Lisans Yerleştirme Sınavına giren öğrencilerin doğru tercih yapabilmeleri amacıyla Tercih Belirleme Günleri hizmete sunuldu. Öğrenciler, üniversiteyi temsilen stantlarda bulunan yetkililerinden rehberlik hizmeti alarak tercihte bulunacak. Üniversite tercih hattı 3 Ağustos’ta sona erecek.

Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) giren öğrenciler şimdi de tercih heyecanı yaşamaya başladı.

Büyük bir heyecan yaşayan öğrenciler, Bağcılar Belediyesi Kadın Aile ve Kültür Sanat Merkezi bahçesinde düzenlenen Tercih Belirleme Günleri’nde stantlarını ziyaret etmeye başladı.

Bağcılar Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Tercih Belirleme Günleri’nde öğrenciler, LYS sınavında aldıkları puanlara göre tercih etmek istedikleri üniversiteleri daha iyi tanıma fırsatı buldu. Stantlarda, öğrencilere ülkemizdeki 14 üniversiteyi temsilen bulunacak rehber öğretmenler ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 18 Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) yetkilisi yardımcı oluyor. Öğrencilerin tercihlerini 03 Ağustos 2016 tarihine kadar yapabilecek.

Tercih robotu da hizmet veriyor

Rehberlik hizmeti kapsamında ayrıca stantlarda Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan Tercih Robotu sisteminden de yararlanılıyor. LYS puanı, tercih edilmek istenen bölüm ve meslekler bir araya getirilerek en sağlıklı tercihte bulunmalarına katkı sunuluyor. 12.sınıftan mezun olan 7 bin öğrenci ile geçmiş dönemde mezun olan ve henüz bir üniversiteye yerleştirilmemiş olanlar üniversite tercih hizmetinden yararlanıyor. Tercih Belirleme Stantları 02 Ağustos tarihine kadar hizmet verecek.

Öğrenciler memnun

Fuar’ı ziyaret eden öğrenciler uzman rehberlerin verdikleri bilgilerle tercihlerini yapmanın ayrıcalığını yaşadılar. Tercih etmek istediği üniversiteyi belirlediğini anlatan Kübra Baştürk adlı aday, “Puanıma göre uygun bir üniversite tercihi yapmak istiyorum. Bu yüzden rehberlerden bilgi aldım. İşimizi kolaylaştırdılar. Bu bilgilerimize göre tercihimizi yapıyoruz. Üniversiteleri gezmek yorucu olur. Bu yüzden hizmetimize sunulan bu fuar çok faydalı oldu. Üniversite yetkililerinden ve uzman rehberlerden yerinde bilgi alabiliyoruz. Tercih robotları yeterli olmuyor. Bu yüzden güvenemiyoruz. Tercihimizi burada sınav başarı sıralamamız ile puanımıza göre çıkarabiliyoruz. Daha net bilgi alıyoruz. Ben sağlık, ilk yardım ve hemşirelik bölümlerini tercih edeceğim” diye konuştu

Fuar’dan çok iyi şekilde faydalandıklarını ifade eden Medet Mert adlı aday ise, “Dershaneye gitmedim. Tercih sıralamamı burada yapmak istedim. Buradaki rehberlerimizden üniversitelerdeki hocalar, bölümler, dersler ve kampusler ile ilgili bilgi alıyoruz“ dedi.

Öğrencilere hizmet veren Rehber Öğretmen Mahmut Temur, öğrencilere hizmet vermekten dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Puan türlerinin değiştiğini, TM 1’ten TM’2 ye geçen puan türü ile TS1’den TS 2’ye geçen puan türü olduğuna dikkat çeken rehber, “Yine ek puanlar var. Öğrencilerin, kafası karışmış durumda. Öğrencilerimizin profesyonel anlamda yönlendirilmeye ihtiyaç var. Rehber öğretmenlerimizle aramızda konuştuğumuzda adaylara çok yardımcı olduğumuza inancımız artıyor. Eğer, bu fuar olmasaydı. Öğrenciler ciddi tercih hatasına düşebilirlerdi. Fuara yoğun ilgi var” şeklinde konuştu.

Büşra Berk adlı öğrenci de Fuar’daki danışmanlık hizmetinden çok faydalandığını belirterek, “Eğer danışmasaydım, bölümüm olmayan yeri tercih edebilirdim. Bu sayede doğru tercih yaptığıma inanıyorum“ dedi.

İlahiyat Fakültesi’ni tercih edeceğini belirten öğrenciler ise “Doğru üniversiteye gitmek istiyorum. Bu yüzden rehber öğretmenlere danışıyorum. Bize çok yardımcı oluyorlar. Bu konuyu çok iyi biliyorlar” diyerek düşüncesini dile getirdi.

Bağcılar’da oturduğunu belirten Şemsi Nur da, rehberlerden çok önemli bilgiler aldıklarını anlattı. Adaylar olarak avantajlı olduklarını ifade eden Nur, “Bu Fuar, bizim en sağlıklı tercihi yapmamıza da yardımcı oluyor. Özellikle çok sayıda üniversite olması da bizim için çok avantajlı” dedi.

Her gün ortalama 70-80 öğrenciye hizmet verdiklerini anlatan Mahmut Temur ise adaylara hizmet vermekten dolayı mutlu olduklarını anlattı. Temur, “Öğrenciler en stresli dönemini yaşıyorum. Bu dönem sınavı kazanmaktan daha zor bir dönem. Tercih etmek isteyeceği üniversitelerle ilgili tam bilgi sahibi değiller. Tercihlerini puanlarına göre mi, yoksa sıralamaya göre mi yapacaklarını bilemiyorlar. Onlara ayrıntılı bilgi veriyoruz. 11 yıldır bu işi yapıyorum. Her yıl ortalama 500 kişiyle tercih çalışması yapıyorum. Öğrencilere tavsiyem, sevdikleri mesleği yapabilecekleri tercihte bulunsunlar” dedi.

Doğru tercih üniversite başarısını olumlu etkiliyor

Lise son sınıftaki öğrencilerin sınav sonuçlarına göre isabetli tercih yapabilmesi amacıyla “Üniversitemi Seçiyorum Projesi’ni başlattıklarını hatırlatan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin üniversitelerini en iyi şekilde seçebilmeleri amacıyla Tercih Belirleme Stantları kurduklarını ifade etti.

Çağırıcı, “Doğru tercih üniversite başarısını olumlu etkiliyor. Öğrencilerimiz geleceklerini yakından ilgilendiren üniversite eğitimi için tercih yapacaklar. Onların puanlarına uyan istedikleri bölümde eğitim görebilmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah rehberlik hizmetimizden alacakları bilgilerle en doğru tercihi yapacaklar“ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA