İmam Hatipliler 'Pilav Günü'nde Bir Araya Geldi

Van’da İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (VİM-DER) tarafından 11.’si düzenlenen ‘Geleneksel Pilav Günü’nde konuşan Van valisi İbrahim Taşyapan, geçmişte imam hatip okullarında yaşanan sıkıntılara değinerek, bilinenin aksine Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nda imam hatip okullarının açılmasının emredildiğini söyledi.

İmam Hatipliler 'Pilav Günü'nde Bir Araya Geldi
İpekyolu ilçesinde bulunan Merkez İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen etkinliğe, Van Valisi İbrahim Taşyapan, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Yüzüncü yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Arı, Ak Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda İl Müftüsü Nimetullah Arvas ile Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve imam hatip mezunları katıldı.

Kur’an-ı Kerim okuma yarışmasında dünya beşincisi olan Edremit Merkez Camii İmam Hatibi Muhammed Sizcan’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, “Bu okulumuzun mezunları 11. kez bir araya geliyorlar. Birlikte eski günleri anıp hatıralarını canlandırıyorlar ve aralarındaki kardeşliği dayanışmayı arttırmanın yollarını arıyorlar” dedi.

“Bu okulların ilk isimleri Tevhid-i Tedrisat kanununda geçmiştir”

İmam hatip okullarının milli eğitim sistemi içerisinde müstesna bir yere sahip olduğunu savunan Vali Taşyapan, “Aslında bilinmenin aksine bu okulların ilk isimleri Tevhid-i Tedrisat kanununda geçmiştir. Sanki bu kanun imam hatiplerin aleyhineymiş gibi bir hava oluşturulmuş ancak Tevhid-i Tedrisat kanunun birkaç maddeden oluşan bir kanundur. Bu kanun içerisinde imam hatip okullarının açılması emredilmiştir. Zaman içerisinde sektelere uğramış 40’lı yıllarda tekrar gündeme gelmiş 50’li yıllarda biraz daha canlılık kazanmış 60’lı yılların başında yaşadığı serüven 70’li yılların başında sekteye uğramış ve 1974’ten sonra da eğitim hayatımıza önemli bir yer almıştır. 28 Şubat macerasını da hepiniz yaşamışsınızdır. Ama ondan sonra da yeniden toplumumuzun ihtiyacı olan bu okullarımıza vatandaşlarımız ve devletimiz gerekli teveccühü göstermiş ve bugünkü noktaya gelmiştir. Önemli mesafeler kat edilmiş ve bu okullarımızda mezun olmuş binlerce milyonlarca insan bugün toplumumuzun her kesiminde yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Bu okullarda okuyanların verdiği çabanın meyvesinin günümüzde alındığına da dikkat çeken Vali Taşyapan bu camianın insanlarının hiçbir zaman hiçbir fevri harekette bulunmadığını ve uçlarda durmayarak sıratı müstakimi takip ettiklerinin de altını çizdi.

“Bulunduğumuz yerlerde imam hatibin misyonunu tasvip etmeliyiz”

Daha sonra bir konuşma yapan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, “Bütün engellere rağmen ve bacılarımızın döktüğü o gözyaşları zamanla muhaliflerin göğüslerine saplanan bir ok olmuştur. Bütün bunlara rağmen Allah’ın inayetiyle bu davayı bıkmadan usanmadan gelecek nesillere devretmenin aşkını yaşayan İmama hatiplileri tebrik ediyorum. Bizler İmam hatipliyiz bulunduğumuz yerlerde imam hatibin misyonunu ve ruhunu tasvip etmemiz gerekiyor. Hangi makamda ve hangi meslekte olursak olalım bulunduğumuz yerde kendimiz hissettirmeli ve davamızın güzelliklerini insanlara tebliğ etmeliyiz. Dolayısıyla bizler bu davanın çok önemli bir dava olduğunu hiçbir zaman unutmam ve bunu gelecek nesillere taşımamız gerekiyor. Şu anda toplumumuzun bizlere ihtiyacı var. Toplumumuzun yetişmiş insanlara ihtiyacı var. VİM-DER’i bu örnek çalışmasından dolayı tebrik ediyorum ve önerim önümüzdeki yıllarda bir iftar programında bir araya gelmemizdir” diye konuştu.

Programda kısa bir konuşma yapan VİM-DER Başkanı Mehmet Emin Akan ise faaliyetlerinden söz ederek, Van’da bir imam hatip okuluyla başladıkları yolda bugün 10’larca imam hatip okulu ide devam ettiklerine vurgu yaptı.

Program organizatörlere verilen plaketlerin ardından geleneksel olarak verilen yemeğin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA