Amasya Üniversitesi 'Göç Ve Kültür Sempozyumu' Düzenleyecek

Amasya Üniversitesi tarafından "I. Uluslararası Göç ve Kültür Sempozyumu" düzenlenecek.

Amasya Üniversitesi 'Göç Ve Kültür Sempozyumu' Düzenleyecek
1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyumda tarihsel, ekonomik, sosyal ve politik nedenleri ve sonuçları bulunan karmaşık göç olgusu kültürel, sanatsal boyutlarıyla ele alınıp bilimsel bir zeminde tartışılacak.

Son özet gönderim tarihi 29 Temmuz olan sempozyumla ilgili bir değerlendirme yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, “Sempozyumun genel çerçevesini kültürel anlamda göç, ana çerçevesini ise sosyal bilimlere yansıma biçimiyle göç oluşturmaktadır. Sempozyum iç ve dış göç başta olmak üzere işçi, eğitim, beyin göçü, mübadele, mültecilik gibi göç ve göç olgusunu kültürel boyutlarıyla ele alıp irdeleyecektir” dedi.

Orbay şunları dedi: “Tarih, felsefe, sosyoloji, edebiyat, psikoloji, sinema, eğitim ve antropoloji disiplinlerinin inceleme zemininde insanlık tarihinin kimi zaman dönemeç noktalarını oluşturan ama aynı zamanda da en dramatik öykülerinin yaşandığı göç gerçekliği ve olgusuna sağlıklı çözüm önerileri üretilebilecek. Böylelikle günümüzde bir insanlık trajedisine dönüşmüş olan hadisenin hasarlarının azaltılmasına katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Bu sempozyumda sunulan bildiriler, basım için gerekli düzeltme ve düzenlemelerin yazarlarınca yapılmasının ardından, bildiri kitabı olarak yayımlanacaktır. Uluslararası Göç ve Kültür Sempozyumu ile ilgili belirlenen tarihlerde kurulumuza ulaşacak bildiriler ana temalarına göre gruplandırılacak, oturumlara buna göre şekil verilecektir. KIBATEK (Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu)’in katkılarıyla Amasya Üniversitesi koordinasyonunda 01-03 Aralık 2016 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Sempozyumda siz değerli bilim insanlarını Amasya’da ağırlamak bizleri mutlu edecektir. 1. Uluslararası Göç ve Kültür Sempozyum organizasyonuna destek veren tüm kurumlara ve bilim insanlarına şimdiden teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz.”

Sempozyumda yer alması planlanan konular "Göç ve kültürel uyum, Göç, kültür ve iletişim, Tarihte göç, Tarih öncesi göç, Türk tarihinde göç, Edebi metinlerde göç, Göç ve savaşlar, Göç ve kültürel değişim, Sinema ve göç, Göç ve kadın çalışmaları, Dünyada göç hareketleri, Kentleşme, kentlileşme ve göç, Ekonomi-göç ilişkisi ve Mevsimlik göç” olarak belirlendi. Göçün farklı toplumsal gruplar üzerine etkisi bildiri konuları bu başlıklarla sınırlı olmayıp, sempozyumun genel çerçevesine uyulması ve konu dışına çıkılmaması koşuluyla farklı bildirilerde kabul edilebilecek.

Uluslararası akademisyenlerin de katılımıyla sempozyumun, Amasya’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kabul sürecinde bilim insanlarının Amasya ve Türkiye’yi ziyaret etmesinin tanıtım açısından da önemli katkı sağlayacağı düşünülüyor.
Kaynak: İHA