Polisin Silahını Almaya Çalışan Sanığa 32 Yıl Hapis İstemi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları protesto için düzenlenen izinsiz gösteride polisin silahını almaya çalışan sanık hakkında 10 yıldan 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları protesto için düzenlenen izinsiz gösteride polisin silahını almaya çalışan sanık, 10 yıldan 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanık Ali Can A. hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Terör örgütü PKK'nın kuruluşu hakkında detaylı bilgiye yer verilen iddianamede, PKK'nın devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik faaliyet gösteren silahlı terör örgütü olduğu bildirildi.

İddianamede, sözde 'öz yönetim' ilanının ardından güvenlik güçlerinin terör örgütü mensuplarına yönelik Sur'daki operasyonları protesto etmek ve teröristlerin çukur kazma, barikat kurma, silahlı, roketatarlı ve bombalı saldırılarını desteklemek amacıyla internet üzerinden yapılan çağrılar üzerine bir grup tarafından izinsiz gösteri yapıldığı kaydedildi.

Ofis semtinde toplanan grup tarafından gerçekleştirilen izinsiz gösterinin, terör örgütü PKK'nın propagandasına dönüştüğü belirtilen iddianamede, tutuklu sanık Ali Can A'nın da grupta yer aldığı vurgulandı.

Anonslara rağmen grubun dağılmadığı ve güvenlik güçlerine taş attığı aktarılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

'Güvenlik güçlerince taş atan ve örgütsel slogan atılan gruba müdahale edildi. Tutuklu sanık ise bir mağazanın reklam panosunun bulunduğu yerde gizlenerek telefonla çekim yaptığı sırada güvenlik güçlerince fark edilmiştir. Güvenlik güçleri şüpheliyi yakalamak istediği sırada direnerek, polisin silahını almaya çalışarak kaçmıştır. Kovalamaca sonucunda yakalanan şüphelinin eylemi gerçekleştirme tarzı, olayın oluşu şekli ve şüphelinin güvenlik güçlerinden hiçbir neden yokken kaçması ile polis memurunun silahını almaya çalışması birlikte değerlendirildiğinde örgüt adına kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak kamera çekimi yaptığı ve kendisini yakalamaya çalışan polislere direndiği anlaşılmıştır.'

İddianamede, incelemenin ardından hazırlanan raporda, sanığın cep telefonunda terör örgütü elebaşılarını, örgütün silahlı mensuplarını, örgütün silahlı yöntem ve saldırılarını överek, teşvik eden çok sayıda fotoğraf ile videoların bulunduğunun tespit edildiği vurgulandı.

Savcılık tarafından şüphelinin okuduğu Ege Üniversitesi Rektörlüğüne izinsiz gösterilere katıldığı iddiasıyla okulla ilişkisinin kesilmesi yönünde yazı gönderildiği öğrenildi.

- İstenen ceza

İddianamede, sanık Ali Can A. hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütü propagandası yapmak', 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 10 yıldan 32 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

27 Şubat'ta, Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bir grup tarafından düzenlenen izinsiz gösteriye müdahale sonucunda Ali Can A, polis memurunun silahını almaya çalışmış ve kaçmaya çalışırken yakalanmıştı.
Kaynak: AA