Hayata Dansla Tutundu

Erzurum'da 22 yıl önce ehliyet almak için gittiği trafik müdürlüğünde polis tabancasından yanlışlık sonucu çıkan kurşunla belden aşağısı felç olan Ünal, hayata dansla tutundu Ünal, Avrupa Tekerlekli Sandalye Dans Yarışması'nda 5'inci olmayı başardı Milli sporcu Ünal: 'Bana önceden 'Dans edeceksin' deseler inanmazdım. Toplumun önünde gösteri yapacak birisi değildim. Onu aştım'

SİNAN ÖZMÜŞ - Ehliyet almak için gittiği trafik müdürlüğünde, polis memurunun kazara patlayan silahından çıkan kurşunla belden aşağısı felç kalan Abdülkadir Ünal (42), yaşama tekerlekli dansla tutunuyor.

Erzurum'un Aşkale ilçesinde yaşayan Ünal, askere gitmeden önce ehliyet almak için ilçe karakoluna gitti. Karakolda görevli polis memurunun kazara ateş alan silahından çıkan kursun, Ünal'ın omuriliğine isabet etti.

Yapılan tedavilere ve ameliyatlara rağmen belden aşağısı felç kalan Ünal, engelliler için daha iyi yaşam şartları olduğu için geldiği Antalya'da masa tenisi sporunun ardından, tekerlekli dans ile ilgilenmeye başladı.

Ünal, Tekerlekli Dans Milli Takım antrenörü Şima Elif Umdu'nun yardımlarıyla dans etmeyi öğrendikten sonra katıldığı Avrupa Tekerlekli Sandalye Dans Yarışması'nda, tekli kategoride 5'inci, Cansın Çakan'la birlikte katıldığı karışık kategoride ise 11'inci oldu.

- Yedi aydır dans ediyor

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yıldır tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürdüğünü belirterek, kazadan sonraki ilk zamanların sıkıntılı geçtiğini anlattı.

Yaşadığı ilçenin engelliler için uygun olmaması yüzünden Antalya'ya yerleştiğini belirten Ünal, buranın engellilerin ulaşımı ve tek başlarına hayatlarını idame ettirmeleri açısından daha rahat bir şehir olduğunu söyledi.

Vali Hüsnü Tuğlu İlköğretim Okulu'nun spor salonunda ekim ayında Slovakya'da yapılacak Avrupa Şampiyonasına hazırlandığını dile getiren Ünal, antrenmanların güzel ve eğlenceli geçtiğini ifade etti.

Ünal, spor yaptığı için kendisini daha enerjik ve mutlu hissettiğinin altını çizerek, 'Bana önceden 'Dans edeceksin' deseler inanmazdım. Toplumun önünde gösteri yapacak birisi değildim. Onu aştım. İnsan hayatla daha barışık oluyor, özgüven geliyor. Güzel oldu keyif alıyorum.' diye konuştu.

- 'Toplum içinde olmanın en kolay yolu spor'

Engelli olduktan sonra uzun bir süre kendisini eve kapattığını anlatan Ünal, bunun hiçbir engelliye faydasının olmadığını ifade etti. Engellilere toplum içinde olmalarını tavsiye eden Ünal, şunları kaydetti:

'Toplum içinde olmanın en kolay yolu spor. Sporla kendini gösterebiliyorsun. Birçok engelli evinden çıkmıyor. Spora da biz teşvik ediyoruz. 'Geleceğiz' diyorlar ama gelmiyorlar veya kısa zamanlı yapıp, arkasını bırakıyorlar. Aramıza katılsınlar istiyoruz. Çünkü Avrupa'daki yarışmaya Türkiye'den sadece iki kişi gittik. Bu çok kötü bir şey çünkü diğer ülkeler en az 30-40 kişilik gruplar halinde geldiler. Türkiye'den daha fazla katılım olmasını isterdik. Türkiye şampiyonası yaptığımızda sadece 7 çift vardı. Oysa Türkiye'de tekerlekli sandalye kullanan milyonlarca insan var.'

Tekerlekli Dans Milli Takım Antrenörü Şima Elif Umdu da daha önce hiç tekerlekli sandalyede dans sporcusu yetiştirmediğini belirterek, Abdülkadir Ünal'ın ilk öğrencisi olduğunu söyledi.

Avrupa Tekerlekli Sandalye Dans Yarışması'na Türkiye olarak ilk kez katılmalarına karşın, iyi derecelerle döndüklerini ifade eden Umdu, 'Şimdi de hedefimiz hep yarışma olacak, yarışma odaklı çalışacağız.' diye konuştu.

Umdu, Tekerlekli Dans sporuna daha fazla engelliyi kazandırabilmek için düzenli olarak seminerler, kamplar düzenlemeye çalışacaklarını anlatarak, bunlara birçok engellinin katılmasını beklediklerini kaydetti.
Kaynak: AA