Yaban Hayatı Fotokapanla İzleniyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Doğu Karadeniz'de son 6 ayda, vaşak ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi nadir görülen hayvanlar, fotokapanlarla kayıt altına alındı Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: '2015 başından itibaren Doğu Karadeniz'e 100 fotokapan yerleştirildi'.

Doğu Karadeniz'e yerleştirilen fotokapanlarla, son 6 ayda vaşak ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi hayvanlar görüntülendi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin dört bir yanında yaban hayvanlarının fotokapanla izlendiğini belirtti.

Bu kapsamda 2015 başından itibaren Doğu Karadeniz'e 100 fotokapan yerleştirildiğini bildiren Eroğlu, son 6 ayda bölgede vaşak, çengel boynuzlu dağ keçisi, bozayı, çakal, tilki, kurt, yaban domuzu, karaca, kızıl geyik, yaban keçisi ve tavşanı, kınalı keklik gibi hayvanların görüntülerinin kayıt altına alındığını vurguladı.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

'Yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar birçok türün kayıt altına alındığı bölgede özellikle Giresun'da ender görülen vaşak popülasyonunun artmaya başladığı belirlendi. Ayrıca Gümüşhane'de uzun zamandır görülmeyen çengel boynuzlu dağ keçisini tespit ettik. Bu da bize yaban hayatı destekleme çalışmalarımızın oldukça faydalı olduğunu gösteriyor.'

- Binlerce fotoğraf depolanabiliyor

Yaban hayatının yoğun yaşandığı bölgelere yerleştirilen fotokapanlarla, binlerce fotoğraf depolanabiliyor. Depolanan fotoğraflar belirli aralıklarla toplanarak analiz ediliyor ve hedefler doğrultusunda veriler işleniyor. Gelen fotoğraflar aynı zamanda müdahale edilmesi gereken durumlarda proje yürütücülerine zaman kazandırıyor.

Ayrıca sisteme dahil edilen GSM devreleriyle, çekilen fotoğraflar birkaç dakika içinde ilgili kişilerin cep telefonlarına MMS veya elektronik posta adreslerine mail olarak gönderilebiliyor.
Kaynak: AA