Mısır'dan İtalya'nın 'Regeni' Yaptırımına Tepki

Mısır Dışişleri Bakanlığı: 'Bu karar tüm alanlarda iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilir'.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İtalya parlamentosunun Mısır'a savaş uçağı yedek parçası satışını durdurmasının, İtalya'yla işbirliği içinde olunan yasa dışı göçle mücadele ve Libya konusunun yeniden gözden geçirilmesini gerektirdiğini duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından, 30 Haziran'da İtalya Senatosundan geçen ve parlamento tarafından da onaylanan Mısır'a savaş uçağı yedek parçası satışının durdurulması kararının ardından yazılı açıklama yapıldı.

İtalya parlamentosunun bu kararının, iki ülkenin yargı organları arasındaki İtalyan öğrenci Giulio Regeni'nin öldürüldüğünden beri var olan işbirliğiyle tutarlı olmadığı ifade edilen açıklamada, bu kararın ayrıca özellikle terörle mücadeledeki ortak hedef konusunda Mısır'ın imkanlarına olumsuz etkisi yapacağı kaydedildi.

Açıklamada, 'Bu karar tüm alanlarda iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilir. İkili olarak Mısır ve İtalya ilişkilerini, bölgesel ve uluslararası ilişkileri etkileyecek adımları gerektirir. Bunların adımları arasında Akdeniz'de yasa dışı göçle mücadele, Libya konusu ve İtalya'nın Mısır'dan destek aldığı diğer konuların yeniden gözden geçirilmesi yer alıyor.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Geçen dönemde Mısır ve İtalya yargı heyetleri arasında karşılıklı ziyaretler olduğu ve İtalya'ya, Mısır'ın soruşturmadan elde ettiği bulgulara dair onlarca dosya sunulduğu ancak Mısır'ın bu ülkede öldürülen Muhammed Bahir Suphi İbrahim ve Adil Muavvad Heykel'e ilişkin şeffaf yanıtlar alamadığı ifade edildi.

İtalyan Senatosu, ocak ayında Kahire’de faili meçhul cinayete kurban giden İtalyan öğrenci Giulio Regeni'nin ölümünün açıklığa kavuşması için işbirliği yapmayan Mısır’a 30 Haziran'da F-16 yedek malzemesi satışını durdurdu.

İtalya 8 Nisan'da İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari'yi Regeni konusunda istişare için çağırmıştı.

Mısır yönetimi ise İtalya'nın hayatını kaybeden 2 Mısır vatandaşının telefon konuşması kayıtları talebine Mısır egemenliğinin ihlali olacağı gerekçesiyle olumsuz yanıt vermişti.

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu. İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda işkence gördüğünü doğrulayacak nitelikte çok sayıda darp izi ve yanma belirtileri bulunduğunu bildirmişti.

Kaynak: AA