Katalonya'daki Bağımsızlık Yanlısı Girişimlere Anayasa Mahkemesi Engeli

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya'da özerk yönetim parlamentosunun kabul ettiği maliye, altyapı ve enerji gibi devlet yapılanmasını içeren yasayı, oybirliğiyle iptal etti.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı bir başka girişim daha Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla engellendi.

Katalonya özerk yönetim parlamentosunun 2015 Mart ayında kabul ettiği maliye, altyapı ve enerji gibi devlet yapılanmalarını içeren yasanın büyük bir bölümü, İspanya merkez hükümetinin yaptığı itirazı kabul eden Anayasa Mahkemesi'nin bugün aldığı kararla iptal edildi.

Mahkemenin oybirliğiyle verdiği kararda, Katalonya'da yapılmak istenen devlet yapılanmalarının İspanyol Anayasası'nı ihlal ettiği bildirildi. Gelecekte bir Katalonya devleti kurulması amacıyla Katalonya özerk yönetim parlamentosunun çıkardığı yasa, yaklaşık 1 yıl önce İspanyol hükümetinin yaptığı itirazın Anayasa Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle otomatik olarak dondurulmuştu.

İspanyol basınına açıklama yapan hükümet kaynakları, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını 'mükemmel bir haber' olarak değerlendirdi. Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri sürekli Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan İspanyol hükümeti, mahkemenin aldığı iptal kararlarıyla bağımsızlık adımlarının meşruluk kazanmasını önlüyor. Katalonya'da 9 Kasım 2014 tarihinde yapılan bağımsızlık yanlısı referandum da Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla iptal edilmişti.

Kaynak: AA