Bodur Ağaç Ve Çalılıklardan Hayvan Figürleri

'Yeşil Bursa'nın park, meydan ve kavşakları, bitki budama sanatı ile timsah, at, geyik, kuğu gibi hayvan figürleri görünümü verilen bodur ağaç ve çalılarla süslendi Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: 'Bu çalışmalarımız, Bursalı yurttaşlarımız tarafından da takdirle karşılanıyor'.

Bursa'da kentin en kalabalık park, meydan ve kavşaklarına dikilen bodur ağaç ve çalılara, topiary (bitki budama sanatı) ile şekil verilip timsah, at, geyik, kuğu, yılan, yunus balığı gibi hayvanlara benzetilerek peyzajda estetik bir görünüm kazandırıldı.

Büyükşehir Belediyesinin ilkbaharın başından itibaren park, meydan ve kavşaklarda ağırlık verdiği peyzaj çalışmaları sürüyor.

Parklar ve Bahçeler Şube Müdürlüğüne bağlı onar kişilik üç ekip tarafından Merinos Parkı, Hüdavendigar Kent Parkı, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Yalova Yolu ve Ankara Yolu'nun kenarları, Bilim ve Teknoloji Merkezi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının bahçeleri başta olmak üzere 16 bölgeye 257 bodur ağaç ve çalı dikildi.

Bunlar daha sonra fil, kuğu, at, yılan, yunus balığı, kırlangıç, timsah ve geyiğin yanı sıra çiçek buklesi, palmiye, mantar, piramit, silindir, küp, dikdörtgenler prizması şekillerinde budandı.

Acemler Kavşağı'na 2013 yılında topiary kullanılarak yapılan 15 metre uzunluk ve 13 metre genişliğe sahip dev Bursaspor arması da restore edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Yeşil Bursa'yı daha hoş ve estetik bir görünüme ulaştırmak amacıyla çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi.

Öncelikli hedeflerinin şehirdeki yaşam standartlarını en üst seviyeye çıkartmak olduğunu vurgulayan Altepe, şöyle konuştu:

'Tüm semtlerimize halkımızın oturup dinlenebileceği ve kaliteli zaman harcayabileceği estetik bitki düzenlemelerini de barındıran parklar kazandırıyoruz. Gerek parklarımızın gerekse yol kavşaklarının daha hoş ve estetik bir manzara kazanması amacıyla çok sayıda noktada dekoratif çiçek uygulaması da yapıyoruz. Bu çalışmalarımız, Bursalı yurttaşlarımız tarafında da takdirle karşılanıyor.'

- Topiary

Latincede süsleme amaçlı çevreyi düzenleyen bahçıvan anlamına gelen 'topiarius'tan türetilen topiary, kadim bir bahçıvanlık zanaati olarak biliniyor.

Şekilli bitki budama sanatı anlamına gelen topiary ile çalı, ot, bitki ve çiçekler budanarak, fil, zebra, baykuş, panda, bisiklet süren çocuk, dinozor, yelkenli gemi, saat ve piramit görünümlü ağaçlar gibi estetik bir manzara oluşturacak ve bakanın ilgisini çekecek şekiller yapılıyor.

Kökeni eski Roma'ya dayanan bitki budama sanatı olan topiary, günümüzde New York, Paris, Los Angeles gibi birçok dünya kentinde hoş bir görünüm vermek amacıyla sıkça kullanılan bir peyzaj çalışması olarak varlığını devam ettiriyor.

Kaynak: AA