Bebeklerin Ultrason Görüntüsü Tabloya Dönüştü

Ressam Özden Odman, 'Ses Ötesi' adını verdiği projeyle anne ve baba adaylarının ilk kez bebeklerini gördüğü ultrason fotoğraflarından tablolar yapıyor Odman: 'Bu projeyle ilgili hedefim, resim sanatını seven ve kıymet veren insanlara, bebeklerinin enerjileri ile saf bağı kurup ömür boyu değeri artacak sanatsal bir hediye sunmak'.

EMRE UMURBİLİR - Ressam Özden Odman, anne ve baba adaylarının ilk kez bebeklerini gördüğü ultrason fotoğraflarından tablolar oluşturuyor.

Yaşamını Bodrum Gümüşlük'te sürdüren Özden Odman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de Shaker Heights Lisesi son sınıfında sanat dersleri aldığını ve Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesini bitirdiğini belirtti.

Hayal gücü, düşünce ve etkiyi, resim yoluyla oluşturmayı seçtiğini ifade eden Odman, konseptli resim çalışmalarını projelendirip ortaya koyduğunu anlattı.

Odman, ilk ses getiren projesinin, 'kahVesaire telVesile' olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

'MDF üzerine kök boya, doğal boya, vernik altına boya gizleme ve yakma teknikleriyle sanatsevere seramik görüntüsüyle sunulan resimlerin merkezinde, fincan içinde kahve telvesi fotoğraflarının yer aldığı bu projede başlangıç hayalim, kahve kültürümüzü tanıtmak, Türk kahvesine sanatsal değer katıp, oluşan telve desenlerini resimsel yorumla kalıcı kılmak, bir fincan kahvenin 40 yıl hatırını, tablolarda 40 yıllarca saklayabilmekti. İstanbul, Bursa ve Bodrum sergileri ve bu projenin medyada yer almasıyla sanata değer veren ve bu projeyi kültürel miras olarak algılayan bir kitleye ulaşabildim. Proje tablolarım son olarak, ABD Seattle Design Center'da sergilendi. Kişiye özgün oluşundan dolayı da tablo siparişleri aldım.'

- 'Bebeğin annesiyle 'bir' olduğu görüntü tabloya dönüşüyor'

Tabloların yurt dışında özel ilgi gördüğünü dile getiren Odman, 'Ses Ötesi' adını verdiği yeni projesini ise bebeklerin ultrason görüntüleri üzerine hazırladığını ifade etti.

'Anne ve baba adayları bebeklerini ilk olarak ultrason görüntüsünde görür. Bu ilk tanışma, çok duygusaldır. Çıktı şeklindeki bu kağıt, çok kıymetlidir, hep saklanır. Sonra da yıllar içinde ya solar ya da kaybolup gider.' diyen Odman, şöyle konuştu:

'Oysa bu bebeğinizin ilk fotoğrafıdır. İnanın her biri değişiktir. Doktorun da duyguları katılmıştır. İşte bu projedeki hayalim de siyah beyaz ultrason fotoğrafına resimsel yorum katmak, o ilk görüntüyü tablolaştırıp kalıcı kılmaktır. Bebeğin yani kutsal mucizenin annesiyle ‘bir’ olduğu ilk görüntüsü, bir tabloya dönüşüyor. Yıllar yıllar sonra, tablodaki kendiniz, size çok şey anlatabilir. Bebeğiniz yetişkin olduğunda, bu anı için size minnet duyacaktır.'

- 'Şampiyonlara eşsiz doğum günü hediyesi'

Odman, projeye yeni başlamasına rağmen severek ve hissederek yaptığını belirttiği tablolara olumlu tepkiler aldığına değinerek, 'Ayrıca aile bireylerinin, arkadaşların, aile büyüklerinin, bu şampiyonlara vereceği çok özel ve eşsiz bir doğum hediyesi olacağını düşünüyorum.' şeklinde konuştu.

Hedefini, 'Resim sanatını seven ve kıymet veren insanlara, bebeklerinin enerjileri ile saf bağı kurup, ömür boyu değeri artacak sanatsal bir hediye sunmak.' olarak anlatan Odman, tabloların kişiye özel ve özgün olmasından ödün vermediğini vurguladı.

Odman, yaşam hedefinin ise sanatı evrensel boyutlarda algılayan insanlar tarafından verilecek ressam unvanı ile yaşama farklı ve öncü bir iz bırakmak olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA