Kazakistan'da Astana Günü Kutlamaları

Kazakistan’da 6 Temmuz Astana Günü başkentin farklı noktalarında çeşitli kültürel etkinliklerle kutlandı.

Astana’nın başkent ilan edilişinin 18. yıl dönümü kutlama programları kapsamında Jeruyık Parkı'nda Kazakların milli içeceği kımız festivali düzenlendi. Çok sayıda kent sakinlerinin katıldığı şenlikte at sütünden yapılan kımız milli içeceği ve ekmek çeşidi olan baursak ikram edildi.

Kımız festivali katılımcısı Zaureş Zulmuhambetova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerin milli geleneklerin halk arasında, özellikle şehirliler arasında yayılması için önemli olduğunu belirterek, 'Bugün milli içeceğimiz kımızın yanı sıra talkan, sarı may, kurut gibi at ve inek sütünden yapılan yiyeceklerimizi getirdik. Ayrıca baursak, çiğ baursak gibi ekmek çeşitlerini de kımızla halka ikram ettik.' dedi.

Zulmuhambetova, 50 kişilik bir grup oluşturduğunu, milli kıyafetleri giyerek ve konser programını sunarak halkı eğlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Astana Günü kutlamalarına davet edilen Burtatyalı Handa Şadamova ise burada Buryat halkının milli kıyafetlerini Kazak halkına tanıttığını belirterek, 'Etkinlikler çok renkli ve güzel geçiyor. Astana Günü tüm Kazakistan halkına kutlu olsun.' İfadesini kullandı.

- Göçebe medeniyeti ve Türk halkları müzik festivalleri

Sabah saatlerinden itibaren Han Şatır alışveriş merkezinin yanında devam eden ''Göçebe medeniyeti''nin sergilendiği alana akın eden halk, burada halat çekme, at oyunları, ağırlık kaldırma, dokuz kumalak gibi milli oyunları izledi.

Kazak milli çadırında kurulan sahnede de Türk Halkları Müziği festivaline katılmak üzere Astana’ya gelen Kazak, Özbek, Azeri, Hakas, Türk, Kırgız müzik sanatçıları konser verdi.

- Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kutlaması

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, dün Astana Günü kutlama töreninde yaptığı konuşmada, başkentin devletin hayatını yansıttığını belirterek, “Başkent her milletin direğidir. Astana, Kazakistanlıları için bir megapolis oldu. Yeni başkentin kurulması bağımsız ülkemizin tarihindeki altın sayfadır.” dedi.

Başkent Astana’nın birliğin, kendi gücüne olan güvenin simgesi olduğuna işaret eden Nazarbayev, Astana ruhunun asırlardan kalan gelenekleri, insanların yaratıcılığını, Kazakistan’ın geçmişini ve geleceğini birleştirdiğini ifade etti.

Nazarbayev, ülkenin kalkınmasına destek sağlayan büyük uluslararası etkinliklerin de Astana’da gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

1998 yılında başkent statüsünü alan ve ülkedeki üçüncü büyük şehir sayılan Astana’da 1 milyon nüfus, yirmiden fazla da uyruk yaşıyor.

Kaynak: AA