Kapıdağ'ın Yarım Asırlık 'Balık Mezatı'

Kapıdağ Yarımadası açıklarında küçük teknelerle ve oltalarla avlanan balıklar, 50 yılı aşkın süredir açık arttırma usulüyle satılıyor Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Derneği Başkanı Demiray:'Vatandaşlar, köklü bir geleneği sürdüren mezat sayesinde hem taze hem de daha ucuza balık satın alabiliyor'.

AHMET PESEN - Balıkesir'in Erdek ilçesinde, küçük teknelerle ve oltalarla avlanan balıkların 50 yılı aşkın süredir açık arttırma usulüyle satışı ilgi görüyor.

Kapıdağ Yarımadası açıklarında avlandıktan sonra Erdek Balıkhanesi'ne getirilen balıkların mezatı, adeta görsel şölene dönüşüyor.

Tellalın yönettiği mezatta satışa sunulan taze balıklara ilçe halkı, esnaf ve yazlıkçılar büyük ilgi gösteriyor.

Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Derneği Başkanı Ali Demiray, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde balık haline gelen balıkçıların yaklaşık 50 yıldır mezata katıldığını söyledi.

Demiray, bu uygulamanın ilçede artık köklü bir gelenek haline geldiğini ifade ederek, kaplara konulan balıkların tartılmadan açık arttırma usulüyle satıldığını belirtti.

Satışlarda fiyatların hale gelen balık miktarına göre değiştiğini ifade eden Ali Demiray, 'Son mezatta bakaloryanın kabı 35-40, mırmırın 15-20, istavritin 17-20, mezgitin 10-15, iskorpitin 10-17, jumbo karidesin kabı 23-35 ve kırlangıç 30 liradan satıldı. Vatandaşlar, köklü bir geleneği sürdüren mezat sayesinde hem taze hem daha ucuz balık satın alabiliyor.' diye konuştu.

- 'Vatandaşlarımız taze ve ucuz balık yeme olanağına kavuşuyor'

Balıkhanede tellallık yapan belediye görevlisi Murat Ubay da 50 yılı aşkın süredir gerçekleşen mezatta vatandaşların günlük, taze balıkları uygun fiyatlarla aldıklarını kaydetti.

Ubay, halka açık bu mezatın Türkiye'nin sadece birkaç kentinde kaldığını vurgulayarak, 'Bu mezat sayesinde hem Erdek'te oturan hem de yaz aylarında tatile gelen vatandaşlarımız, taze ve piyasaya göre daha ucuz balık yeme olanağına kavuşuyor. Mezatta Erdek Belediyesi olarak alıcıdan ve satıcıdan yüzde 5.5 komisyon alıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Çapari ile balık avlayan Göksel Çekmegül de balıkhaneye her sabah taze balık getirdiğini ve kaplara ayırıp mezatta sattığını belirterek, Erdek'e gelen yerli ve yabancı turistlerin olta balıkçıları sayesinde taze balık yediğini dile getirdi.

Erdekli esnaf Serkan Çapacı, ilçede sürdürülen güzel uygulamaları desteklediklerini anlatarak, 'Erdek ile özdeşmiş şeyler çok az kaldı. Erdekli olarak bu mezatı yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Biz sabahları herkesi taze balık yemeleri için mezata bekliyoruz.' dedi.
Kaynak: AA