Heykeltıraş Atölyesi Mahalle Sakinlerinin Uğrak Mekanı Oldu

Samsun'da özel bir okulda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan heykeltıraş Ahmet Çolak, 'Hayal Atölyesi' adını verdiği atölyesinin kapısını sürekli açık tutarak mahalle sakinlerinin burada vakit geçirmesini sağlıyor Çolak: 'Eskiden çocuklar sadece resim dersi alırdı ama şimdi sanatla ilişkili bir mahalle oldu. Ev hanımları, kahveye giden amcalar, sokakta oynayan çocuklar atölyeye gelip bir eserin yapım sürecini izleyebiliyor' 'Atölyenin kapısını ben olsam da olmasam da hiçbir zaman kilitlemedim. Geldiğimde kapısının açık olması, birilerinin içeride çalışması beni çok mutlu ediyor'

Samsun'da özel bir okulda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan 29 yaşındaki Ahmet Çolak, 'Hayal Atölyesi' adını verdiği atölyesinin kapısını mahalleliye açarak isteyen herkesin burada vakit geçirmesini sağlıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden mezun olduktan sonra heykeltıraş atölyesi açmaya karar veren Çolak, Atakum ilçesinde 2 katlı eski bir evin zemin katını kiraladı. Burada atık malzemelerle heykel yapmaya başlayan Çolak, mahallelinin de dikkatini çekti.

Çolak'ın yaklaşık 7 yıldır kullandığı atölye, zamanla mahalle sakinleri, çocuklar ile resim, müzik ve heykel tutkunlarının uğrak mekanı oldu.

Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteden mezun olduktan sonra atölye oluşturmaya karar verdiğini söyledi.

Atölyesini 7 yıl önce kurduğunu bildiren Çolak, 'Heykel çalıştığım için daha çok sanayi bölgesinde bir yer açmam uygundu ama şu an bulunduğumuz ev 60-70 yaşında, taş bir bina. Beni çok etkiledi. Çünkü bunun içinde eski kuşaklar zaman geçirmiş. Ben de burada zaman geçirmek istedim. Bu yüzden şehir merkezindeki bu evi kiraladım.' dedi.

Atölyede kendi kişisel çalışmalarını yaptığını belirten Çolak, zamanla güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin gelip çalışmalarını yanında yaptıklarını, atölyesinin bir şeyler paylaştıkları bir mekan haline geldiğini kaydetti.

- Atölyenin kapısı sürekli açık kalıyor

Çalışmalarında insanların yararlanmasını amaç edindiğini dile getiren Çolak, şunları kaydetti:

'Bence atölyem mahallemize ve çevremize güzel bir enerji verdi. İnsanlar daha sıcak daha farklı bakıyor. Eskiden çocuklar sadece resim dersi alırdı ama şimdi sanatla ilişkili bir mahalle oldu. Ev hanımları, kahveye giden amcalar, sokakta oynayan çocuklar atölyeye gelip bir eserin yapım sürecini izleyebiliyor. Sonucunu görebiliyorlar. Benimle sohbet ediyorlar. Asıl amacım bunu vermekti. Biraz da bu nedenle mahallenin göbeğine geldim. Bu durum yoğun zamanlarımda çalışmama biraz engel oluyor ama hiçbir zaman kapıyı kilitlemedim.'

Samsun'un yerel sanatçılarıyla da sürekli iletişim halinde bulunduğuna dikkati çeken Çolak, 'Onlar da gelip burada çalışmalarını sürdürebiliyor. Burayı sadece bana ait bir merkez olarak görmüyorum. Herkes çalışabiliyor. Bu benim de çok hoşuma gidiyor. Atölyenin kapısını ben olsam da olmasam da hiçbir zaman kilitlemedim. Geldiğimde kapısının açık olması, birilerinin içeride çalışması beni çok mutlu ediyor. Birçok sanatçının da gelip burada çalışabileceği atölye oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Çolak, atölyede üniversite öğrencilerine ücretsiz drama, müzik ve tiyatro dersi verdiğini, kendisinin de resim ve heykel faaliyetleri sürdürdüğünü belirterek, haftada iki gün müzik dinletisi yaptıklarını da kaydetti.

Hayal Atölyesi'nde ücretsiz resim kursu veren Osman Öztunç da Çolak ile yıllar önce tanıştığını, atölyesini herkese açtığını duyunca kendisinin de burada zaman geçirmeye başladığını söyledi.

Çolak ile bir arada bulunmaktan ve çalışmaktan çok memnun kaldığını dile getiren Öztunç, 'Ahmet Çolak, kalbini açtığı gibi atölyesini de bana açmasıyla hayatıma anlam katan insanlardan biri oldu. Hayal gücünün genişliğinden yararlanmak benim için ayrıcalık. Burası herkesin hayal gücünü paylaşacağı bir ortam haline geldi.' dedi.
Kaynak: AA