Bakan Eroğlu'ndan Giresun'da Askeri Helikopterin Düştüğü Bölgeyle İlgili Dikkat Çeken Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Giresun’da helikopter kazasının yaşandığı bölgeyle ilgili dikkat çekici bir ayrıntı vererek, “Ben o bölgeyi de çok iyi biliyorum Alucra ile Yağlıdere arasında ben de çok geçtim, Hatta bir seferinde eski Enerji Bakanımız Hilmi Güler ile birlikte o bölgede helikoptere bindik ama inanır mısınız vadide sağa gitsek dağa çarpacak, sola gitsek dağa çarpacak, yükselemiyoruz, aşağı inemiyoruz yani büyük bir ölüm tehlikesi atlattık” dedi.

Bakan Eroğlu'ndan Giresun'da Askeri Helikopterin Düştüğü Bölgeyle İlgili Dikkat Çeken Açıklama
Afyonkarahisar ve ilçelerinde gerçekleştirilecek bayramlaşma törenleri için memleketine gelen Bakan Veysel Eroğlu, ilk olarak Afyonkarahisar Valiliği tarafından gerçekleştirilen resmi bayramlaşma törenine katıldı.

Törenin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bir gazetecinin Giresun’un Alucra ilçesi yakınlarında meydana gelen helikopter kazasını hatırlatarak, “Efendim dün o bölgede hava durumu nasıldı, ilk ağızdan sizden alabilir miyiz ve hava durumu konusunda helikopterin kalktığı askeri birliğin bilgisi var mıydı” sorusu üzerine ilginç bir detaya dikkat çekti. Kazanın yaşandığı bölgede dün yoğun sis olduğu vurgusunda bulunan Bakan Eroğlu, “Aslında dün orada alçak bulutların hakim olduğu şeklinde arkadaşlardan, meteorolojiden bilgi geldi. Fakat herhalde komutanlar ‘ya nasıl olsa Skorsky güçlü bir helikopter gideriz’ diye düşündüklerini tahmin ediyorum. Yani hava durumu, hakikaten orada yoğun bir sis var. Ben o bölgeyi de çok iyi biliyorum Alucra ile Yağlıdere arasında ben de çok geçtim, alçak bulutlar çok büyük miktarda sis yapıyor. Hatta bir seferinde de eski Enerji Bakanımız Hilmi Güler ile birlikte o bölgede helikoptere bindik ama inanır mısınız vadide sağa gitsek dağa çarpacak, sola gitsek dağa çarpacak, yükselemiyoruz, aşağı inemiyoruz yani büyük bir ölüm tehlikesi atlattık. Yani o bölgen bu bakımdan yoğun sis olduğu zaman alçak bulutlar olduğu zaman risk meydana geliyor. Yani tabi bunun sebepleri araştırılıyor tabi. Niye düştü? Nasıl düştü? Ama meteorolojideki bilgide alçak bulutlar ve buna bağlı olarak çok yoğun sis olduğu şeklinde bir bilgi var, ama başka sebepler var mı onu araştırıyorlar. Yani bu konuda araştırma neticesi bitmeden bir şey söylemem mümkün değil. Ama durum bu, hava şartları orada zordu bunu biliyoruz. Zaten bu konuda bizde dikkat ederseniz meteorolojik bir bilgilendirme yapmıştık. Özellikle Doğu Karadeniz’da zaman zaman fırtına yoğun yağışlar, sis olabileceğini daha önce de duyu yapmıştık. Hatta ben kendim sitemden Twitter’dan da hava durumunu bildirmiştim. Tabi onlar bilgi aldı mı, alamadı mı? Bilmiyorum şu anda” diye konuştu.

“ORDU’DA DÜŞEN YAĞIŞ TÜRKİYE’DE YILDA DÜŞEN YAĞIŞIN NEREDEYSE 3’TE 1’İ”

Gazetecilerin soruları üzerine Ordu’da meydana gelen sel felaketi ve son durum konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

“Şu anda maalesef çok şiddetli 160 kilogram kilometre kareye yağış düştü. Türkiye’de yılda düşen yağışın neredeyse 3’te 1’i. Afyonkarahisar’ın 1 yılda düşenin neredeyse yarısı 24 saatte düştü. Esasen bir can kaybı yoktu ama maalesef 1 vatandaş evinin önündeki menfezi temizlerken yanlışlıkla dereye düşmüş o şey yaptı. Bir de yol kenarında yine bir menfez yıkılması neticesinde hayatını kaybedenler var. Tabi çok üzüldük. Yol kenarındaki bir ev yıkılmış maalesef. Bu tür şeylerde dere kenarına, taşkın alanına ev yapmakta çok yanlış bir şey ben ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Tabi bütün ekipler şu anda orada Devlet Su İşleri (DSİ) Büyükşehir Belediyemiz çalışıyor bende yakinen takip ediyorum. Dün zaten konuları ele aldık DSİ Genel Müdürümüz ile birlikte Allah nasip ederse şu anda orada iş makinaları çalışıyor. Ama bazı yıkılan yerler var istinat duvarları gibi onları da arkadaşlar hemen yıldırım hızı ile yapacak. İnşallah geçmiş olsun diyorum. Bu tür aşığı yağışlar zaman oluyor. Küresel iklim değişikliği sebebi ile birden bire 1 yılda yağacak yağış bakıyorsunuz. 24 saatte 3’te 1’i yani üç aylık yağış düşebiliyor.”
Kaynak: İHA