AGİT Parlamenterler Asamblesi 25. Toplantısı

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te beş gün süren AGİT Parlamenterler Asamblesi sona erdi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 1-5 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi'nin 25. oturumu tamamlandı.

'EXPO Georgia' fuar merkezinde düzenlenen ve 57 ülkeden 600'den fazla delegenin katıldığı zirve, yeni AGİT meclis başkanının seçilmesinin ve Tiflis Deklarasyonu'nun kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Beş gün süren AGİT Parlamenterler Meclisi toplantılarında, uluslararası terörizmle mücadele, göçmen krizi, Rusya'ya yönelik yaptırımlar, Çernobil felaketi, Kırım'ın ilhakı, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya topraklarındaki insan hakları ihlalleri ele alındı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, iklim değişikliğine karşı Paris Anlaşması'na uyulması, mali suçlar ile terörizmin finansmanıyla mücadele konularının da değerlendirildiği oturumların son gününde, Tiflis Deklarasyonu kabul edildi.

- Yeni AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanı Avusturyalı Kritstina Mutonen

AGİT Parlamenterler Asamblesi oturumlarının son gününde, gelecek bir yıl boyunca AGİT Parlamenterler Meclisi'ni yönetecek başkanın seçilmesi için oylama yapıldı.

İkinci turda sonuçlanan oylamada 86 delegenin oyunu alan Avusturyalı Kristina Mutonen yeni AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanı seçildi. Delegelerden 73'ünün oyunu alan Gürcü Milletvekili Gigi Tsereteli ise AGİT Meclis Başkan Yardımcısı oldu.

Kaynak: AA