Safranbolu Lokumu Ramazan Bayramı'na Hazır

Fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, damla sakızlı ve safranlı başta olmak üzere üretilen 15 çeşit lokum, bayramda misafirlere ikram edilmeyi bekliyor Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki imalatçılar, bayram için 100 tondan fazla lokum üretecek Safranbolu Belediye Başkanı Aksoy: 'Lokumlar hiçbir katkı, koruyucu, tatlandırıcı madde içermez'.

ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, lokumuyla da ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Ramazan Bayramı dolayısıyla 100 ton lokum üretilecek.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, misafirlere tatlı ve şeker ikram etmenin geleneklerde olduğunu söyledi.

Son zamanlarda çikolatanın daha çok tercih edildiğini belirten Aksoy, 'Bunun yerine geleneksel, insan sağlığına zararı olmayan doğal ürünlerden elde edilen Safranbolu lokumlarını tercih etmelerini tavsiye etmek istiyorum. Safranbolu'da üretilmiş lokumlar, hiçbir katkı, koruyucu, tatlandırıcı madde içermez.' dedi.

Ramazan süresince lokum üreticilerinin bayram için hazırlık yaptığını vurgulayan Aksoy, 'Bayramda çok taze üretilmiş lokumları, hem burada yeme hem de gittikleri yerlerde misafirlerine ikram etme şansları var. Safranbolu'da inşallah 100-150 ton arasında lokum üretip, tüketiciye ulaştırmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

Lokumlarda koruyucu madde olmadığı için raf ömrünün az olduğu bilgisini veren Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

'3 ila 5 günlük raf ömürleri, 15-20 günlük tüketim süreleri vardır. Dolayısıyla biz Safranbolu lokumunun, merkezinden ya da ana bayilerden satın alınmasını tavsiye ediyoruz. Geçen yıl Türk Hava Yollarıyla anlaşma yapmıştık. Uluslararası uçuşlarda Safranbolu lokumu ikram ediliyordu. Buradaki tanıtım reklam vesilesiyle de ülkemizde birçok yere lokum satışı yapılmaktadır.'

- 'Hiçbir katkı maddesi yok'

Lokum Üreticisi Erdinç Sezer de 9 günlük bayram tatilinin avantajını yakalamak istediklerini söyledi.

Hazırlıkları tamamladıklarını, kendi firmalarının bayramda 20 ton lokum üreteceğini belirten Sezer, 'Hemşehrilerimize ve kentin güzelliklerini görmeye gelenlere lokumlarımızı sunmak istiyoruz. Firma olarak çok stok yapmamayı, günlük üretimi tercih ediyoruz. 'Bugün yap yarın sat' prensibimiz var.' şeklinde konuştu.

Safranbolu lokumunun hem lezzetli hem de hafif olması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerce tercih edildiğini dile getiren Sezer, 'Safranbolu'ya gelen misafirlerimize mutlaka lokum almalarını tavsiye ediyoruz. Safranbolu lokumu diğer lokumlara göre daha hafif bir yapıya sahiptir. Boğazı yakmaz, yemesi çok kolaydır. Bir oturuşta 4-5 lokum rahatlıkla tüketilebilir. İçindeki fındık ve fıstık oranı yüzde 26 seviyelerinde.' ifadesini kullandı.

Sezer, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, damla sakızlı ve safranlı başta olmak üzere üretilen 15 çeşit lokum ürettiklerini, helva ve şekerlemelerle 30 çeşit ürüne ulaştıklarını belirterek, turistlerin genelde iki kutu lokum aldığını ancak daha sonra pişman olarak tekrar sipariş verdiklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA