Doğu Garajı Ve Çevresinin Kaderini Belirleyecek Sandıktan Yüzde 93 'Evet' Çıktı

“Güneş Doğudan Yükseliyor” sloganı ile hayata geçirilen Doğu Garajı ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi için gidilen sandıktan yüzde 93,21 “Evet” oyu çıktı.

Doğu Garajı Ve Çevresinin Kaderini Belirleyecek Sandıktan Yüzde 93 'Evet' Çıktı
Daha önce Raylı Sistem 2’nci etabı, Şarampol Projesi, Çallı Üst Geçit Projesi’nin kaderini kendi belirleyen Antalyalılar, Doğu Garajı ve çevresi turistik bir cazibe merkezi haline getirecek Kentsel Tasarım Projesi için de sandık başına gitti.

Projenin uygulanacağı Çaybaşı ve Yüksekalan mahallelerinde yaşayanların ve esnafın oy kullandığı referandum, seçim kurullarından alınan seçmen listeleri üzerinden yapıldı. Referandumda, vatandaşlar kimlikleri ile gelip imza karşılığı tercihini kullandı. Yaklaşık 11 bin seçmenin bulunduğu iki mahallede sandıklar muhtarlıklarda kuruldu. Saat 08.00’de başlayacak tercih kullanma işlemi 17.00’de sona erdi. Seçmen listelerinde bulunmayan bölge esnafı da iş yeri sahibi olduklarını gösteren belge ve kimlikleri ile oy kullandı. Hafta sonu olmasına rağmen vatandaşlar oy kullanmak için sandıklara akın etti. Bazı vatandaşlar oylarını kullanmadan önce yetkililerden bilgi aldı, merak ettikleri soruları sordu.

Sandık kurulları nezaretinde, gizli oy yönteminde yapılacak referandumda, vatandaşlar kabinlerde “Evet” ya da “Hayır” yazılı pusudan birini tercih ederek, damgalı zarf içinde sandıklara attı. Seçim kuruları tarafında yapılan sayım sonucunda sandıklardan yüzde 93,21 evet oyu çıktı.

“Biz seçildik bildiğimizi yaparız anlayışımız yok”

Gelişmiş ülkelerde referandumun çok alışıldık bir yöntem olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Halkın görüşüne sadece seçimden seçime değil, önemli projelerde de başvurmayı demokrasinin gereği olarak görüyoruz. Yani biz seçildik bildiğimizi yaparız anlayışı yok. Katılımcı, şeffaf yönetimin, demokrasinin gereğini bu referandumlarla halkımızın kanaatini alarak yapıyoruz. Dolayısıyla halkımız ne derse o. Alan maalesef yıllardır kaderine terkedilmiş durumdaydı. Bölgede bulunan bir nekropol var ki Antalya tarihini 2 bin seneden 3 bin seneye götürdü. Orada bir müze çalışması yürütülüyor. Hemen yanında geleneksel çarşı kültürünün ve kültür merkezinin olacağı yaşam canlılığını sağlayacak bir projemiz var. Bunun devamında da Ali Çetinkaya Caddesi’nin cadde düzenlemesi var. Bununla ilgili halkımıza kanaatini soruyoruz. Türkiye’de halk oylamasına giden yegane belediyelerden biriyiz” dedi.

Projenin halkla beraber yapıldığının altını çizen Başkan Menderes Türel, “Projemiz şekillenince, halka götürüp soruyoruz ve önerilerini alıyoruz. Önerilerle tekrar projeyi düzenliyoruz ve projenin nihai halini halk oylamasına götürüyoruz. Bu referandum seçim ciddiyetinde yapılıyor. Vatandaş bize tamam derse, bizde yola devam deyip projeyi uyguluyoruz. İsviçre’de kaldırım taşının rengini bile referandum ile halka sorarlar. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde referandum bir yönetişim biçimidir. Bizde halkın katılı ile Antalya’yı yönetmek için bunu yapıyoruz” dedi.

Başkan Türel, projenin uygulanmasıyla bölgenin değerinin ciddi bir şekilde artacağını ifade etti.

Kaynak: İHA